Volledig scherm
Erik Karel de Vries (rechts) die de theatervoorstelling heeft gemaakt, samen met Mijntje van den Berk, die verantwoordelijk is voor de productie en vormgeving. © Gerard Verschooten

Eeuwenoude moord in Nijmegen komt weer tot leven

NIJMEGEN - Een moord uit 1712 komt tot leven in Nijmegen. Dat gebeurt tijdens de VONKweken, die inmiddels van start zijn gegaan en nog tot eind mei duren. 

Hierbij wordt uitgebreid stilgestaan bij de moord uit de achttiende eeuw. In Nijmegen werd in december 1712 een lijk uit de Waal gevist: niet van zomaar iemand, maar van de vooraanstaande procureur Huibert Cock, de echtgenoot van Anna Maria Vonk. Grote vraag is of Anna Maria's minnaar schuldig is aan de moord en of zijzelf medeplichtig is.

In 2013 publiceerde schrijfster Steffie van den Oord een boek over de veelbesproken moord met de titel VONK

Holleeder

Quote

De scènes die we live spelen vloeien over in video's die we van tevoren opgenomen hebben in Nijmegen.

Erik Karel de Vries

Een van de belangrijkste onderdelen van de VONKweken is de voorstelling Vonk, geschreven door Erik Karel de Vries van theatercollectief Een schone dood. Met de voorstelling, gebaseerd op historische feiten, hoopt De Vries 'de geschiedenis tot leven te brengen'. ,,In Nijmegen was er destijds enorm veel aandacht voor deze moord. Je kunt het zelfs vergelijken met de hoeveelheid aandacht die een crimineel als Willem Holleeder tegenwoordig in de media krijgt. We willen de geschiedenis echt dichtbij het publiek brengen. Daarom is het niet zomaar een voorstelling, maar een heel multimediaal project. De scènes die we live spelen vloeien over in video's die we van tevoren opgenomen hebben in Nijmegen’’, zegt hij.

Geradbraakt

Volledig scherm
Beeld uit de expositie in de Mariënburgkapel in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Luitenant Behr, Anna Maria's minnaar, werd uiteindelijk veroordeeld voor de moord en onder massale belangstelling geradbraakt op de Grote Markt. Wat er met Anna Maria gebeurt, houdt De Vries nog even in het midden.

Dat er in het onderzoek naar de moord flink tekort is geschoten, is wel duidelijk, zegt De Vries. ,,Er werden bijna geen getuigen gehoord en eigenlijk waren de rechters alleen maar uit op een bekentenis. Ze hadden een stapel liefdesbrieven in handen gekregen, die Behr naar Anna Maria stuurde. Daarin stelde hij zich op als een zeer obsessieve, verliefde minnaar die voor haar tot alles bereid was. Op basis daarvan gingen de rechters er al vanuit dat Behr sowieso schuldig was.’’

Expositie
De voorstelling is vanaf 5 mei een maand lang elke vrijdag, zaterdag en zondag om 21.00 uur te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (Mariënburgkapel). In het kader van de VONKweken is daar nu al een expositie van middelbare scholieren. Ook zijn er stadswandelingen, is er een filmvertoning en een lezing over de moord. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. De hamvraag bij Nijmeegs vrachtwagenbedrijf: was er nu wiet of niet?
    PREMIUM
    video

    De hamvraag bij Nijmeegs vrachtwa­gen­be­drijf: was er nu wiet of niet?

    NIJMEGEN - ,,Machteloos. Het is zó oneerlijk.’’ Nijmegenaar Wim Kersten zoekt naar de juiste woorden, vecht meermaals tegen zijn tranen. De dikke wallen onder zijn ogen verraden een gebrek aan substantiële nachtrust. Niet alleen heeft een brand zijn familiebedrijf Korendal Trucks vorige week volledig in de as gelegd, de politie heeft vier trailers die door het vuur waren gespaard, een dag later alsnog vernietigd. Reden: ze waren bestemd voor hennepkweek. Een politiewoordvoerder: ,,Dat onderzoeken we nu, maar alles wijst daarop.’’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.