Eigenaren Tiemstrapand met 80 onbewoonbare appartementen: ‘Nijmegen, koop ons maar uit’
NIJMEGEN - Als Nijmegen niet wil dat er in het veelbesproken Tiemstrapand in Nijmegen-West gewoond gaat worden, dan moet de gemeente de eigenaren maar uitkopen.
In het voormalige kantoorpand zijn tachtig appartementen gemaakt, maar de gemeente verzet zich tegen de woonbestemming op deze locatie, op de hoek van Wolfskuilseweg en Energieweg.
‘Koop ons maar uit’, zegt advocaat Caren Schipperus nu namens de eigenaren die zich hebben verenigd in Stichting de Wolfskuil. Aanleiding is de uitspraak van de rechtbank in Arnhem, vorige week, in drie procedures tegen de gemeente Nijmegen. Die krijgt een gevoelige tik op de vingers, want in twee procedures krijgt Nijmegen geen gelijk.
‘Gemeente zat fout op twee punten’
Schipperus: ,,De gemeente zat fout op twee punten. Nijmegen had de aanvraag voor een omgevingsvergunning die we in maart vorig jaar hadden ingediend, in behandeling moeten nemen. En vijf appartementen die voldeden aan alle eisen, mochten wel bewoond worden, oordeelt de rechter nu.”
Die vijf appartementen zullen nu snel verhuurd gaan worden, aldus de advocaat. Want de financiële schade loopt elke dag op.
Vergunning komt er wel
Verder willen de eigenaren een gesprek met de wethouder Noel Vergunst over de benodigde vergunning. Advocaat Schipperus: ,,Wij denken dat we nog wel een paar maanden door kunnen strijden over de puntjes op de i als het gaat om de vergunning, maar dat deze uiteindelijk wel verleend moet gaan worden.”
Het dagelijks bestuur van de stad heeft net vorige week het bestemmingsplan gewijzigd waardoor de functie ‘wonen‘ is vervallen. Want wonen pal langs de drukke Energieweg en nabij industrieterrein Nijmegen-West is ongezond en volstrekt onwenselijk, vindt de gemeente. De gemeenteraad moet er nog een klap op geven en besluit daar 4 maart over.
Gaat geld kosten
Dat gaat Nijmegen geld kosten, waarschuwt de advocaat. ,,Dan moet de gemeente de eigenaren maar uitkopen. Doorgaan op de ingeslagen weg lijkt mij geen optie meer, gezien de uitspraken van de rechtbank.”
Eerder dreigden de eigenaren met een claim van ‘minstens 2 tot 3 miljoen euro’ als Nijmegen de procedure doorzet om de woonbestemming van het pand te halen.
De soap rond het Tiemstrapand begon in 2016 toen twee ondernemers het pand voor 1,6 miljoen euro kochten en voor 2 miljoen (zonder vergunning) verbouwden tot 80 kant en klare appartementen.
Er trokken ook al huurders in het pand. De gemeente weigerde de vergunning achteraf en de twee ondernemers gingen failliet omdat ze de appartementen niet mochten verhuren.
Geluidsmaatregelen
De Raad van State oordeelde in het najaar van 2018 dat wonen in het voormalige kantorencomplex wel degelijk mogelijk moest zijn, maar dan moesten er wel geluidsmaatregelen genomen worden. Verbouwingsaanvragen wees de gemeente echter af. De huurders moesten vorig jaar mei het pand uit. Op dit moment zit er een anti-kraakwacht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMFietsveiligheid12
De d’Almarasweg wordt eindelijk veiliger: ton voor maatregelen tegen te snel rijden
NIJMEGEN - De d’Almarasweg in Nijmegen wordt eindelijk veiliger gemaakt voor de vele fietsers die er dagelijks gebruik van maken. De gemeente trekt een ton uit voor betere verkeersdrempels en andere maatregelen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? De Gelderlander zocht het uit. -
met video
Twee auto's total loss bij ongeluk Jonkerbosplein, ‘mogelijke derde betrokkene doorgereden’
NIJMEGEN - Op het Jonkerbosplein is dinsdagmiddag een ongeluk gebeurd. Twee auto’s botsten op elkaar en raakten vervolgens van de weg.
-
PREMIUM9
Personeelstekort is zo groot dat ggz-klinieken sluiten of een lange wachtlijst hebben
Klinieken voor geestelijke gezondheidszorg in de regio voeren een tijdelijke opnamestop of sluiten zelfs definitief de deuren omdat er te weinig deskundig personeel is. Ondertussen groeien de wachttijden. Cliënten en huisartsen maken zich grote zorgen. -
PREMIUM7
Vertraging voor bouw 500 tijdelijke woningen in Nijmegen: oorlog in Oekraïne stuwt bouwkosten op
NIJMEGEN - De bouw van vijfhonderd tijdelijke woningen op bedrijventerrein Winkelsteeg tussen het Goffertpark en Maas-Waalkanaal in Nijmegen levert flinke vertraging op. Als reden noemt het stadsbestuur de stijgende bouwkosten, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. -
Met video
Survivalrun in Nijmegen: desnoods op je billen over de ‘dubbele catcrawl’
NIJMEGEN - De Brakkenstein swingover, de Driehuizer combi, de Downhill apenhang en de Dubbele catcrawl. Wekenlang bouwden leden van de Nijmeegse survivalrunvereniging Fortis et Liber (FEL) in het groen over het hele campusterrein en Park Brakkenstein de meest uitdagende hindernissen. Zondag werden die, zo goed en zo kwaad als het kon, bedwongen door honderden sportievelingen.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen