Volledig scherm
De roltrap bij de fietsbrug in Nijmegen is afgekeurd en zal niet worden vervangen. Foto Harm Graat/De Gelderlander

Einde voor roltrap bij fietsbrug Hezelpoort

NIJMEGEN - De roltrap bij de fietsbrug in Nijmegen, nabij de Hezelpoort, is binnenkort verleden tijd. Het in 2004 geopende gevaarte stond als gevolg van mankementen vaker stil dan dat-ie werkte. Vele prijzige reparaties volgden. Nu is het genoeg geweest, vindt de gemeente. De roltrap is afgekeurd en wordt niet vervangen.

Een fietsvriendelijke helling of trap moet de huidige, uit gebruik genomen roltrap bij de Nijmeegse fietsbrug vervangen. De roltrap zelf wordt verwijderd. Een nieuwe roltrap terugplaatsen is volgens de gemeente Nijmegen wel overwogen, maar voor die optie is niet gekozen. Als tussenmaatregel wordt alvast het gootje langs de huidige vaste trap vernieuwd.

„Een roltrap in de open lucht blijkt zeer gevoelig, onder meer door weersinvloeden en door intensief gebruik”, aldus een gemeentewoordvoerster. „Hij deed het gewoon te vaak niet. Ook de kosten spelen mee. Daarom gaan we de mogelijkheden onderzoeken voor een helling die makkelijk met de fiets in de hand te nemen is.”

Een lift voor fietsers is ook overwogen, maar dan idee is verlaten.

De roltrappen bij de fietsbrug zijn in april stopgezet, nadat inspectie door het Liftinstituut uitwees dat de roltrap onveilig was. Gebruikers zouden er met een tas of veter in kunnen blijven hangen; de roltrap werd afgekeurd. In januari 2012 was de roltrap nog voor een flink bedrag gerepareerd: de as was kapot. Daardoor stond het gevaarte al sinds begin oktober stil.

In 2010 waren er drie grote storingen waardoor de roltrappen langere tijd buiten gebruik waren. In 2009 weigerde de roltrap uit 2004 in totaal elf keer dienst. Eerder was de trap al eens achttien keer stuk in één jaar.

De problemen in 2010 werden voornamelijk veroorzaakt door de strenge vorst in de winter van 2009-2010. Ook toen waren de assen kapot. In de lente van 2010 verving een onderhoudsbedrijf de assen. Dat kostte 30.000 euro; de gemeente droeg 11.500 euro bij.

Voor het onderhoudscontract voor de roltrap betaalde de gemeente Nijmegen jaarlijks zo’n 15.000 euro. Ook de tweede roltrap in de openbare ruimte van Nijmegen, bij parkeergarage Kelfkensbos, was in het verleden lang kapot. De roltrappen in de Marikenstraat zijn niet van de gemeente; ook die haperen wel eens.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.