Volledig scherm
Roy Hanna draagt eindelijk de medaille met het oranje koord. © David van Haren

Eindelijk onderscheiding Waalcrosser voor Roy Hanna (101)

NIJMEGEN - 74 jaar nadat hij tijdens operatie Market Garden in een bootje de Waal overstak, heeft de Amerikaanse oorlogsveteraan Roy Hanna (101) eindelijk de versierselen ontvangen van een onderscheiding die hem in 1945 al was toegekend. 

Dat gebeurde zaterdagavond na afloop van de Sunset March, waaraan hij samen met zijn strijdmakker James 'Maggie' Megellas deelnam.

Megellas, die visitekaartjes uitdeelde met de tekst 'Most Decorated Officer in the 82nd Airborne', kreeg de medaille met het oranje koord al eerder, kort na de bevrijding. Evenals de andere 'Waalcrossers', die op 20 september 1944 de Waalbrug veroverden. Hanna was toen echter al teruggekeerd naar Amerika. Tijdens een ceremonie bij het herdenkingsmonument, ter ere van 48 strijdmakkers die de Waalcrossing niet overleefden, kreeg Hanna de hoge militaire onderscheiding alsnog. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.