Artist impression van de Donjon in Nijmegen. Illustratie: Haskoning
Volledig scherm
Artist impression van de Donjon in Nijmegen. Illustratie: Haskoning

Eisen rijksdienst vertragen opknap Valkhofpark nog voor herbouw donjon

NIJMEGEN - Een snelle herinrichting van het Valkhofpark, voorafgaand aan de herbouw van de donjon, kan Nijmegen vergeten. Dit ondanks de belofte dat er dit jaar mee begonnen zou worden, was de belofte en ook al ligt het geld voor het opknappen van dit park al jaren klaar. 

En ook het optrekken van die reuzentoren zelf kan wel eens op nieuwe vertragingen stuiten. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed stelt namelijk zeer strikte eisen aan het graven in de bodem van het park, zelfs als het maar om dertig centimeter diep gaat.

Erfgoedvondsten

Die bodem van het park is archeologisch beschermd. De rijksdienst wil daarom een zeer goed bodemonderzoek door archeologen. De voorbereiding hiervan, inclusief vooronderzoek via proefsleuven, eist vele maanden. Het échte archeologisch veldwerk daarna vergt vervolgens ook nog eens maanden, zo is de verwachting. In de tussentijd moet er ook nog 'een oplossing' voor de extra onderzoekskosten gevonden worden. Eventuele erfgoedvondsten kunnen bovendien ook nog eens tot een dwingende aanpassing van het parkplan leiden.

Stevige verrassing

De eisen die de rijksdienst stelt, heeft zowel Nijmegen als de Stichting Donjon de afgelopen weken stevig verrast. Ze wisten uiteraard dat er een verplicht deugdelijk archeologisch onderzoek naar het erfgoed zou moeten plaatsvinden. Maar met de inzet die de rijksdienst nu eist, daar had niemand vooraf rekening mee gehouden.

Op de lange baan

Volgens wethouder Bert Velthuis is het hierdoor 'onmogelijk' nog dit jaar met de beloofde vernieuwing van het Valkhofpark te starten. Ook de aangekondigde reconstructie van de deels in de ondergrond teruggevonden burchtmuren is nu op de lange baan geschoven

Stef Cuppens, voorzitter van de Stichting Donjon die de reuzentoren wil herbouwen, spreekt van 'een enorme tegenvaller'. De stichting gaat in opdracht van de gemeente ook het park herinrichten. Cuppens is vooral verrast dat de rijksdienst zelfs voor beperkt wroeten in de bovenlagen voor de herbeplanting en het leggen van nieuwe water- en elektriciteitsleidingen forse eisen stelt.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.