Engie schrapt plannen biomassa in Nijmegen-West na weerstand gemeenteraad

NIJMEGEN - Engie schrapt biomassa uit de plannen voor de nieuwe warmtecentrale in Nijmegen-West. Het energiebedrijf zegt er geen halszaak van te willen maken nu de Nijmeegse coalitiepartijen (GroenLinks, D66, SP) bekendmaken tegen de verbranding van biomassa te zijn op het Engie-terrein.

,,We merken dat de politiek wel heel enthousiast is over de andere plannen uit onze gebiedsvisie Waal Energie”, zegt Engie-woordvoerder Michael Verheul. ,,Dat enthousiasme vinden we belangrijker dan biomassa behouden als optie voor onze warmtecentrale in Nijmegen-West.” 

Afgelopen dagen kreeg energiebedrijf Engie volgens de woordvoerder signalen dat de weerstand in de gemeenteraad tegen biomassa toenam en omsloeg naar een meerderheid tegen. ,,En daarom halen we dat hoofdstuk nu uit onze visie. Geen probleem.”

Nieuwe inzichten

De oude centrale op het Engie-terrein wordt gesloopt.
Volledig scherm
De oude centrale op het Engie-terrein wordt gesloopt. © Bert Beelen

Op de vraag of Engie zich onder druk gezet voelt door de drie coalitiepartijen, antwoordt Verheul: ,,We hadden nog geen concrete plannen met biomassa. Er blijven meer dan genoeg mogelijkheden over voor de nieuwe warmtecentrale, zoals aardwarmte en waterstof.”

GroenLinks-wethouder Noël Vergunst pleitte op een politieke avond vorige maand op het stadhuis nog voor het gebruik van biomassa in Nijmegen-West. ,,Er is een alternatief: aardgas uit Rusland”, zei Vergunst toen. ,,Dan kiezen we liever voor biomassa. Onder strenge voorwaarden: alleen snoeiafval uit de regio en rookgassen moeten gezuiverd worden.” 

Dat zijn eigen fractie zich nu tegen het gebruik van biomassa keert, heeft volgens GroenLinks-gemeenteraadslid Daan Moerkerk alles te maken met nieuwe inzichten. ,,Biomassa is een ingewikkeld onderwerp. Er zijn te veel losse eindjes voor ons om te zeggen: Doe maar. Dat kan een keer gebeuren. Het is nu geen oorlog tussen de fractie en de wethouder.” 

‘Een merkwaardige maar verstandige draai’

Overige fracties vinden het standpunt van de fractie van GroenLinks opmerkelijk. Raadslid Jean-Paul Broeren (Stadspartij DNF) droeg tijdens de gemeenteraadsvergadering vorige week een trui met de opdruk: ‘Stop biomassa in Nijmegen’. 

,,Toen kreeg ik van GroenLinks-fractie nog te horen dat er niets mis is met biomassa”, zegt Broeren. ,,Ik vind het een merkwaardige maar verstandige draai van ze. Het getuigt van realisme. Hopelijk beseffen ze nu ook dat een milieuzone in Nijmegen niets toevoegt.”

Quote

De strijd is nog niet gestreden

PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman

Ook PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman, die zich de afgelopen tijd fel uitsprak tegen een biomassa, is blij met het nieuws. ,,Maar de strijd is nog niet gestreden: in dit geval gaat het specifiek over het Engie-terrein in Nijmegen-West. Wij willen nergens in Nijmegen een biomassacentrale.”

De nieuwe warmtecentrale van Engie (vorheen Electrabel) op het terrein van de voormalige kolencentrale in Nijmegen-West op de grens met Weurt, moet op den duur 10 procent van de energie voor de regio opwekken. Eerder had Engie wel een concreet plannen voor een biomassacentrale. Hier zette de rechter in 2017 een streep door. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.