Volledig scherm
Noppen plakken op de trap om die ook 'zichtbaar' te maken voor slechtzienden in Nijmegen. © DG

Epoxy noppen maken haventrap ‘zichtbaar’ voor slechtzienden

NIJMEGEN - Honderden kunststof noppen op de bovenste trede van de nieuwe, natuurstenen trap bij de Waalhaven in Nijmegen maken het leven van slechtzienden straks veiliger. De trap maakt onderdeel uit van een route voor blinden en slechtzienden. De noppen zorgen ervoor dat slechtzienden niet voor onaangename verrassingen worden geplaatst.

Die looproutes in Nijmegen zijn herkenbaar door een geribbelde goot die ook met een stok te voelen is. De markering met onverslijtbare epoxy noppen bovenaan de trap maakt het begin (en einde) van de trap ‘zichtbaar’ voor blinden. De ribbelgoot die voor langs de bebouwing van de Handelskade loopt, leidt richting trap. Daar kunnen bezoekers vanaf de Kaaisjouwer afdalen naar de Waalhaven.

Onverslijtbaar materiaal

Op maandagochtend liggen twee installateurs op hun knieën bij de brede, bovenste trede van de trap. Het duo gebruikt de spaarzame droge momenten om de witte bolle doppen te plakken. ,,We gebruiken epoxy noppen. Dat is een praktisch onverslijtbaar materiaal. Dat lijmen we op de tegels. Dat gaat er nooit meer af’’, legt een van de installateurs uit. 

Eenzelfde operatie hebben de mannen al uitgevoerd aan de natuurstenen trap bij het Stationsplein in Nijmegen. Ook daar zorgen de witte, bolle vloermarkeringen ervoor dat een blinde of slechtziende gewaarschuwd is dat er een trap nadert.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.