Volledig scherm

'Er zijn mensen tot zelfmoord gedreven, aan de drugs geraakt'

NIJMEGEN - De kraakbeweging lijkt voor de buitenwacht als groep een eenheid. Nu ook: ze praten over de moord op Louis Sévèke met één mond, via één woordvoerder. Het schept een beeld als ware er grote harmonie in de beweging. Het tegendeel is echter waar, vertellen oud-krakers en wetenschappers.

„Het is Carolus Magnus in het kwadraat", vertelt een oud-kraker. Hij doelt op de praktijken bij rechtse studentenverenigingen, waarbij leden ten overstaan van elkaar worden vernederd. „Het is veel erger, er vinden echt sociale executies plaats."

Wie in de krakerswereld niet in de pas loopt met wat gangbaar is, heeft het zwaar. In krakersbolwerk De Grote Broek in Nijmegen gold in de tijd dat Sévèke er nog woonde en de scepter zwaaide, het fenomeen 'pandverboden': wie niet in de pas liep, kwam er niet meer in.

Dat was nog relatief onschuldig. Sévèke was volgens sommigen minder vredelievend dan velen willen doen voorkomen. Dave Nobel, een ex-kraker die door Sévèke werd ontmaskerd als informant van de geheime dienst, werd door de activist en anderen een nacht lang ondervraagd, met een felle lamp op zijn gezicht gericht. Daarbij werd Sévèke ondersteund door vier mensen met zwarte bivakmutsen en ijzeren staven, verklaarde Nobel bij de politie. „Een wreed spelletje."

Onderzoeker Wim van Noort van de Leidse universiteit deed jarenlang onderzoek naar de kraakbeweging en bevestigt het beeld van de harde krakerswereld. „Mensen die door medekrakers uit panden gezet worden, vechtpartijen, scheldpartijen op betrekkelijk laag niveau, het is allemaal niet zo vredelievend als het lijkt."

Volgens Van Noort is na de Piersonrellen in 1981 de onderlinge verdeeldheid gegroeid. „Het idee is toen ontstaan dat als je er maar flink de beuk in gooide, het wel goed kwam." Zelfvertrouwen werd overmoed. „Complete tribunalen zijn er gehouden."

In Amsterdam is de onderlinge strijd altijd heftiger geweest dan in Nijmegen.Maar: Sévèke werd door de kraakbeweging in Amsterdam opgejut om eens wat te doen aan die 'softies in Nijmegen'. „Hij was strak in de leer", vertellen krakers die hem van zeer nabij hebben meegemaakt.

In dat licht is voor te stellen hoe de discussie met Sévèke in het huis van de verdachte gegaan moet zijn over het aannemen van geld van de pandeigenaar in ruil voor het vertrek van de krakers. De verdachte wilde volgens familie en vrienden het geld wél aannemen. Uiteindelijk vertrok hij.

Hoe het ook is gelopen, „veel mensen is het leven onmogelijk gemaakt", vertelt een Nijmeegse ex-kraker die zich nog steeds in de kraakbeweging beweegt. „Er zijn mensen tot zelfmoord gedreven, aan de drugs geraakt, in inrichtingen terecht gekomen. Ik ken mensen die uit angst voor hun medebewoners niet naar het toilet durfden en op hun kamer in een pannetje poepten. In dat licht zijn ook wraakgevoelens die na tien jaar nog opspelen, verklaarbaar."

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.