Volledig scherm
Renske van Overbeek (81) pakt maar weer eens de bezem om het gebladerte weg te vegen. © Bert Beelen

Erger je rot met bergen blad in je straat

NIJMEGEN - Leuk, die bomen voor je huis, maar Renske van Overbeek (81) slaat alarm. Half september belde ze om hulp van reinigingsdienst Dar. Voortuin, achtertuin, stoepen en straat voor haar huis in de 28ste straat Malvert liggen bedolven onder grote hopen gevallen blad.  

De Dar is niet geweest om te vegen?

Dar-woordvoerster Martine Boot: ,,Jawel. Vrijdag 6 oktober, om precies te zijn. Meestal reageren we op meldingen binnen vijf werkdagen. Helaas zijn er ook uitzonderingen, waarbij het wat langer duurt."

Toch ligt er nu nog steeds een berg blad voor haar huis. Voor je het weet, glij je uit. Daar is Renske van Overbeek ook bang voor. Zij is 81.

,,We zetten alles bij om in de bladperiode de straten en stoepen bladvrij te houden. Op sommige plekken, zoals in de hoek waar mevrouw woont, waait helaas ook nog eens al het blad naartoe. We vegen vaak en veel, maar in deze herfstperiode is het onvermijdelijk dat er plekken zijn die alweer snel niet meer bladvrij zijn."

Renske van Overbeek heeft ook last van bladeren die haar tuin in waaien. Ze wil dat jullie de bomen kappen.

,,Bladoverlast is geen reden om bomen weg te halen. Het grootste deel van het jaar hebben we plezier van mooie bomen en in een korte periode valt het blad. Zoals gezegd: straten en stoepen maken we zo snel mogelijk bladvrij. Daarnaast zorgen we met het plaatsen van bladkorven voor een extra mogelijkheid om het bladafval kwijt te kunnen." 

Maar die bladkorf staat voor Renske van Overbeek helaas een straat verderop.

,,Toen we de korf kwamen plaatsen, konden we de straat niet in door werkzaamheden. Vorige week was er nog steeds geen plek. Deze week krijgt mevrouw weer een bladkorf in haar straat."

Helpen jullie dan meteen even om haar tuin bladervrij te maken?

,,Nee, we vragen bewoners zelf het blad uit de tuin te halen. Bewoners die het zelf niet kunnen, kunnen bijvoorbeeld de buren vragen om een handje te helpen."

Op de bladkorven staat dit jaar voor het eerst dat de Dar de bladkorf weghaalt als er ander afval in wordt gedumpt dan 'blad'.

,,We merkten in de afgelopen jaren dat sommige bladkorven gebruikt werden om bijvoorbeeld restafval en snoeiafval te dumpen. Vorig jaar waarschuwden we met stickers wanneer een bladkorf vervuild was. Die boodschap kwam onvoldoende overNu informeren we dat een bladkorf kan worden verwijderd als hier bijvoorbeeld afvalzakken in zitten. Snoeiafval mag officieel ook niet, maar dan zijn we minder streng. We zullen eerst met omwonenden in gesprek gaan. Bij het plaatsen van de bladkorven houden we er ook rekening mee dat de korf goed zichtbaar is: op een plek staat waar sociale controle mogelijk is. De korf staat er immers niet voor één bepaald adres, maar voor een hele straat."

Volledig scherm
Bladkorf in Nijmegen. © de Gelderlander
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.