Volledig scherm
Tesfu bij zijn woning aan de Griftdijk. © Paul Rapp

Eritreeërs willen weg uit Lent na nieuwste brandstichting

LENT - ,,Ik sliep al slecht, maar ik wil hier nu echt weg. Volgende keer vallen er doden.’’ De 21-jarige Tesfu is lang niet de enige Eritrese vluchteling die weg wil uit de woonvoorziening in Lent. Aan de Lentse Griftdijk, brak vrijdagnacht voor de derde keer in twee weken brand uit. 

Tesfu zegt er te wonen met vrouw en kind en te vrezen voor zowel hun als zijn eigen veiligheid. ,,Niemand van ons voelt zich hier nog veilig. Er moet nu echt wat gebeuren.’’ 

Na de laatste brand, ruim een week geleden, is er een aantal camera's geplaatst rond de houten barakken. Maar ook dat kon de brandstichting niet voorkomen. Reden voor Woningbouwstichting De Gemeenschap om vanaf vanavond het terrein 's nachts, tussen 24.00 en 06.00 uur, permanent te gaan bewaken. 

Trapopgang

Volledig scherm
Brand bij asielzoekers in Lent. © Roland Heitink/persbureau Heitink

De laatste brand brak afgelopen nacht rond half drie uit in de opgang bij het trappenhuis aan de zijkant. De brand kon snel geblust worden, zodat het trappenhuis ook vandaag nog gewoon te gebruiken is. In de vier houten panden wonen circa honderd jonge, voornamelijk mannelijke Eritrese vluchtelingen met verblijfsvergunning. 

Volgens de 18-jarige Gidy willen de meesten er zo snel mogelijk weg. ,,We willen naar een gewoon huis. Vooral voor de veiligheid. Want ook op het terrein zelf zijn al meerdere branden geweest. Het fietsenhok is afgebrand en ook een scooter en een matras zijn als eens in de brand gestoken. Hoe kun je hier nog rustig gaan slapen?’’ 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.