Volledig scherm
PREMIUM
De begraafplaats aan de Graafseweg: het lege veld achter Bart Janssen is een vergeten massagraf. Er liggen zo'n honderd Nijmeegse oorlogsslachtoffers begraven. © Bert Beelen

Erkenning voor ‘vergeten massagraf’ aan Graafseweg Nijmegen

NIJMEGEN  - Op de begraafplaats aan de Graafseweg in Nijmegen ligt een tweede ‘vergeten’ massagraf met oorlogsslachtoffers. Onderzoeker Bart Janssen kwam het tegen op een oude plattegrond, een anoniem veld waar zeker honderd slachtoffers moeten liggen. Erkenning voor de plek niet uit mag blijven, vindt hij.

Het is een kaal grasveld. De grond langs de randen is enigszins ingezakt, maar niets doet vermoeden dat onder dit veld op de begraafplaats aan de Graafseweg zo'n honderd Nijmeegse oorlogsslachtoffers begraven liggen. Mensen die stierven in de maanden waarin Nijmegen frontstad was. Er is geen enkele verwijzing. Wie het niet weet, loopt er achteloos overheen. 

Slachtoffers bombardement

Volledig scherm
De verwoeste Broerstraat enkele dagen na het bombardement. © foto Regionaal Archief Nijmegen Bombardementen Nijmegen 3

Even verderop ligt het grotere massagraf. Met honderden slachtoffers van het bombardement in februari ‘44 maar ook slachtoffers uit de frontstadperiode. Dit is wel gemarkeerd, hoewel ook dat jarenlang ‘vergeten’ was. Pas sinds 2006 staat er een monument voor de slachtoffers van het bombardement. Ook staat er een bescheiden steen: ‘ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van het bombardement en ander oorlogsgeweld’.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.