Volledig scherm
Dierenactievistengroep Anonymous For The Voiceless demonstreert op de Molenstraat hoek Ziekerstraat in het centrum van Nijmegen. © Paul Rapp

Esther Ouwehand doet mee met actie Anonymous for the Voiceless in Nijmegen

NIJMEGEN - Esther Ouwehand, Tweede-Kamerlid van de Partij voor de Dieren, heeft zaterdag meegedaan aan de maandelijkse actie van de Nijmeegse afdeling van de internationale beweging van dierenrechtenactivisten Anonymus for the Voiceless. 

De Nijmeegse groep bestaat sinds september en telt zo'n twintig tot vijfentwintig leden, zegt woordvoerster Marleen van Beuningen, die zaterdag ook aanwezig was. De groep staat steeds op het kruispunt bij Bakker Bart, midden in de stad.

Ze laat voorbijgangers beelden zien op laptops en tablets van de werkwijze in de bio-industrie. Ze tooit zich overal in de wereld met de bekende ‘anonymus’-maskers en maakt ook overal gebruik van wat ze noemt ‘cubes of thruth’, kubussen van waarheid. Dat verwijst naar het vierkant waarin de actievoerders zich opstellen.

Slachthuis

Volledig scherm
Actie van het Nijmeegse 'chapter' van dierenrechtenbeweging Anonymous for the Voiceless. © Paul Rapp

,,We gaan in gesprek met mensen over dierenwelzijn en klimaat”, zegt Van Beuningen. ,,Niet op een agressieve manier maar om mensen te overtuigen om minder dierlijke producten te gaan eten. Het is mooi als dat meteen een veganist oplevert, maar dat verwachten we natuurlijk niet,  hahaha.”

De voorbijgangers reageren volgens Van Beuningen heel verschillend. ,,Wat opvalt is dat kinderen er steeds meer open voor staan en er al veel over hebben nagedacht. De meeste mensen kunnen de beelden niet eens aanzien. Ook geven veel mensen aan dat ze nou eenmaal zijn opgegroeid en opgevoed met het eten van vlees en er niet zo bij stilstaan.”

Ze komt wel eens een varkensboer tegen die fel in discussie gaat omdat hij het niet eens is met de actie. ,,Maar laatst in Arnhem ook iemand die bij een slachthuis had gewerkt en daar was weggegaan omdat hij het niet langer aankon. Hij gaf aan dat het in werkelijkheid nog veel erger is.” Esther Ouwehand is geen lid van de groep, maar was erbij om sympathie te  betuigen. 

-
}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.