Ethiopische Gidey wint Zevenheuvelenloop en verpulvert wereldrecord

Update | videoNIJMEGEN - Letesenbet Gidey (21) uit Ethiopië heeft zondagmiddag de Zevenheuvelenloop gewonnen. Dat deed zij in een recordtijd van 44 minuten en 20 seconden. Daarmee heeft zij het wereldrecord verbroken.  

Het is haar ruimschoots gelukt het record te verbreken. Gidey moest onder de 45.37, de nieuw toptijd van Joyciline Jepkosgei duiken. 

Winnares Letesenbet Gidey komt over de finish. De Ethiopische won de Zevelheuvelenloop en verbrak tegelijkertijd het wereldrecord op de 15 kilometer, met een tijd van 44.20 minuten.
Volledig scherm
Winnares Letesenbet Gidey komt over de finish. De Ethiopische won de Zevelheuvelenloop en verbrak tegelijkertijd het wereldrecord op de 15 kilometer, met een tijd van 44.20 minuten. © ANP

Alle ogen waren van tevoren al gericht op de Ethiopische. Gidey pakte op de WK atletiek dit najaar in Doha zilver op de 10.000 meter. Ze moest toen alleen de Nederlandse Sifan Hassan voor laten. Opmerkelijk is dat Gidey als tiener nog niet van hardlopen hield. Acht jaar geleden wilde ze nog piloot worden, zei ze in een eerder interview. 

De Oegandees Stephen Kissa won bij de mannen in 41.49. Het wereldrecord blijft staan op 41.05. 

Van de Nederlandse deelnemers is Susan Krumins uit Nijmegen de snelste. Mohamed Ali uit Cuijk is de beste Nederlandse man. 

Gidey (in het midden) tijdens de prijsuitreiking
Volledig scherm
Gidey (in het midden) tijdens de prijsuitreiking © Guus Daamen
Hardloopster Gidey
Volledig scherm
Hardloopster Gidey © Tom Hessels

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.