Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Pixabay

‘Europabus’ gaat wijk in, alleen links partijen rijden mee

NIJMEGEN - Het Nijmeegse debatcentrum LUX stuurt donderdagavond een bus met jonge Nijmeegse politici en muzikanten de wijken in om de Europese verkiezingen van 23 mei bij jongeren onder de aandacht te brengen. Opvallend: alleen politici van de linkse partijen stappen in de bus. 

De bustocht, die wordt gehouden onder de naam Shine for (E)U, wordt mede-georganiseerd door Europe Direct. Dat blijkt een organisatie te zijn die in het leven is geroepen door de Europese Commissie. 

Grote vraag: hoe neutraal is een dergelijke bus dan? Is hier sprake van verkapte Europa promotie?  Zeker niet, zegt Ilse Schaminee, programmeur bij LUX Nijmegen en mede-organisator van het evenement: ,,We willen jongeren bewegen om te stemmen, dat mag wat ons betreft net zo goed tégen de Europese Unie zijn. Als ze hun stem maar laten horen.”

In de Europabus, die wijkcentra in de Biezen, Hatert en Hengstdal aandoet, rijden lokale politici mee van de jongerenafdelingen van GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren. Schaminee: ,,Het klopt dat we alleen linkse politici aan boord hebben. We hebben ook partijen aan de rechterkant van het spectrum benaderd, maar die wilden niet meedoen. Een gemiste kans, wat mij betreft.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.