Volledig scherm
Boeren tijdens een van de protesten. © ANP

Europarlementariër CDA: ‘Nederland moet hogere stikstofdrempel invoeren’

NIJMEGEN - Het kabinet moet snel met een hoge drempelwaarde komen voor de uitstoot van stikstof. Blijven projecten onder die waarde, dan mag er zonder natuurvergunning gebouwd worden. Daarmee moet het mogelijk worden om snel weer aan de slag te gaan met de 18.000 bouwprojecten die nu stil liggen door de stikstofproblemen. 

Daarvoor pleit Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër voor het CDA, in een opinieartikel in de Gelderlander. Ze wijst daarvoor naar landen als België en Duitsland. ‘Het is tijd voor het instellen van een realistische drempelwaarde voor stikstof, net zoals die in onze EU-buurlanden gehanteerd wordt. Waar geen bureaucratisch stikstofprobleem bestaat.”

Snel geregeld

De oplossingen waar de commissie Remkes voor pleit, zoals het vrijwillig uitkopen van veeboeren, is een langdurig proces, zegt Schreijer-Pierik. ,,Een drempelwaarde lijkt me sneller geregeld. Waarom daarmee wachten?”

Eerder liet de commissie-Remkes weten dat de mogelijke instelling van een drempelwaard pas volgend jaar wordt besproken. Tot nog toe geldt in Nederland een drempelwaarde van nagenoeg nul. Provincies willen wel gaan kijken of er meer mogelijk is, maar dan moet de uitstoot binnen het project gecompenseerd worden.

Quote

Het is tijd voor het instellen van een realisti­sche drempel­waar­de voor stikstof, net zoals die in onze EU-buurlanden gehanteerd wordt. Waar geen bureaucra­tisch stikstof­pro­bleem bestaat.

Annie Schreijer-Pierik

Drempelwaarde mag niet

Een drempelwaarde zal er niet komen in Nederland, zegt de Nijmeegse advocaat Paul Bodden, expert op het gebied van natuurbeschermingsrecht bij Hekkelman Advocaten en Notarissen. ,,Het is niet in overeenstemming met de Europese regelgeving. De Raad van State heeft bepaald dat een drempelwaarde niet mag.” 

Dat Duitsland en België wel een drempelwaarde hebben, komt omdat daar nog nooit iemand naar de rechter is gestapt. ,,Gebeurt dat wel, dan zal de rechter daar ook de drempelwaarde verbieden.”

  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.