Volledig scherm
Sneeuw ruimen in de Doctor Claas Noorduynstraat in Nijmegen. © Bert Beelen

Evaluatie bestrijding van gladheid in Nijmegen: college tevreden, CDA kritisch

NIJMEGEN - De maatregel om afgelopen winter in 100 straten in Nijmegen niet meer te strooien, heeft nauwelijks tot overlast geleid. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders in een evaluatie. Wethouder Bert Velthuis is daarom tevreden. Uit de oppositie klinken echter kritische geluiden.

Het college nam afgelopen najaar de strooiroutes door de stad op de schop: door in minder straten te strooien, zouden de routes sneller, efficiënter en goedkoper kunnen. 

Die wijziging viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo maakte CDA-raadslid Marjolijn Mijling zich zorgen om ouderen, die bij gladheid niet meer de deur uit zouden komen. Een aantal straten die uit de strooiroutes zijn gehaald zijn daarnaast steil en daarom bij gladheid behoorlijk gevaarlijk, zo klonk het.

Volgens het college blijkt uit de evaluatie dat zich geen grote incidenten hebben voorgedaan en Nijmegen ook tijdens de koude, gladde dagen goed bereikbaar bleef. Wel waren er enkele klachten, erkent het college. Naar aanleiding daarvan is de strooiroute aangepast. Al met al overheerst tevredenheid en zal de aankomende winter wederom in 100 straten minder worden gestrooid.

‘Serieus probleem’

Mijling plaatst echter kritische kanttekeningen bij de evaluatie: ,,Ik mis de geluiden van bewoners uit straten waar niet is gestrooid. Aan hen is niet om een reactie gevraagd.” 

Meerdere bewoners hebben zich bij Mijling naar aanleiding van de evaluatie gemeld. ,,Met de mededeling dat zij wel degelijk hinder ondervonden van het aangepaste strooibeleid. Dat het bewoners ondanks het warme weer van nu nog steeds zo dwars zit, wil wat zeggen: dit is een serieus probleem.”

Volledig scherm
CDA-raadslid Marjolijn Mijling © Paul Rapp

In de evaluatie stelt het college ten slotte dat, gezien het wisselvallige weer, pas na een paar winters echt gezegd kan worden of het huidige strooibeleid werkt. Daar is Mijling het mee eens: ,,Ik blijf in ieder geval aankomende winter een vinger aan de pols houden: ik wil dat alle meldingen serieus worden genomen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.