Even zijn de stembiljetten op in Nijmeegs stembureau

NIJMEGEN - Het stembureau in het Nijmeegse wijkcentrum Titus Brandsma kampte vanavond korte tijd met een tekort aan stembiljetten. Kiezers werden doorverwezen naar een naastgelegen stemlokaal. 

“Het speelde rond kwart voor zeven”, bevestigt een gemeentewoordvoerder. “Het probleem heeft maar een minuut of vijf gespeeld. Want toen arriveerde er een extra lading stembiljetten.”

Hoge opkomst

Het tekort heeft vermoedelijk te maken met de opvallend hoge opkomst. Ook vanuit andere stembureaus in Nijmegen wordt gemeld dat de opkomst hoger was dan verwacht en dat het krap werd met de stembiljetten. Om 19.00 uur vanavond lag de opkomst voor de provinciale staten-verkiezingen op 44 procent, tegen 38 procent op hetzelfde tijdstip vier jaar geleden.

Toch is het opvallend dat de stembiljetten op raakten in wijkcentrum Titus Brandsma; de gemeente experimenteert vandaag namelijk met een nieuwe stem-app, die de verkiezingen soepeler moet laten verlopen. Een dreigend tekort aan stembiljetten zou eerder moeten worden gesignaleerd dankzij de app.

Mis

Twee jaar geleden, bij de Tweede Kamerverkiezingen, ging het op veel grotere schaal mis in Nijmegen. Toen waren de stembiljetten bij tientallen stembureaus op. Ook werd één stembureau langer open gehouden dan was toegestaan. 

Volledig scherm
© DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.