Volledig scherm
Albert Krielen. Archieffoto Merijn Koelink/De Gelderlander

Ex-schouwburgbaas Krielen veroordeeld tot 6 maanden cel

ARNHEM - Albert Krielen, de voormalige directeur van de Nijmeegse schouwburg, is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Hij hoeft geen geldboete te betalen.

De officier van justitie eiste twee weken geleden zes maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf plus 25.000 euro boete.

Krielen is veroordeeld voor het vragen van 10.799 euro smeergeld aan cateraar Bob Hutten uit Veghel. Toen Hutten weigerde te betalen, werd zijn horeca-contract met de schouwburg en concertzaal De Vereeniging niet verlengd. 'Verdachte heeft daarmee misbruik gemaakt van zijn positie als directeur van de gemeentelijke schouwburg en concertzaal', zo meldt de rechtbank in Arnhem in een toelichting op de uitspraak.

Gezien de leeftijd van verdachte (65) en de omstandigheid dat het een strafbaar feit uit 2006 betreft, legt de rechtbank de helft van de straf voorwaardelijk op, zo wordt eraan toegevoegd.

Kort nadat Krielen cateraar Hutten had vervangen door cateraar La Vie uit Nijmegen, maakte La Vie 23.800 euro over aan Krielens eigen holding. Hoewel justitie ook dat erg verdacht vond, is Krielen voor die betaling niet vervolgd wegens gebrek aan bewijs.

De voormalig schouwburgdirecteur is uiteindelijk ook niet vervolgd voor zijn deels valse curriculum vitae; hij had onwaarheden verkondigd over zijn arbeidsverleden - hij beweerde vele jaren KLM-piloot, Philipstopman in Japan, reclamegoeroe en wethouder in Rotterdam te zijn geweest - maar volgens het openbaar ministerie was die kwestie verjaard.

Krielen werd in oktober 2010 gearresteerd vanwege de smeergeldzaak. Hij zat toen een paar weken vast. Die weken zullen van de opgelegde drie maanden cel worden afgetrokken.

Krielens advocaat vroeg twee weken geleden tijdens de rechtszaak vrijspraak voor haar client. Ze betoogde dat Krielen advieswerk had verricht voor het geld dat hij aan cateraar Hutten vroeg. Ook bestreed ze de stellingname dat Krielen als ambtenaar aangemerkt diende te worden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.