Ex-tornadojager Margot Ribberink weigert langer te vliegen vanwege milieu

LENT - De bekende Lentse meteoroloog Margot Ribberink (54) stapt nooit meer het vliegtuig in. Vanwege milieu-overwegingen is ze daar dit jaar mee gestopt, laat ze in een interview met Tubantia weten. Daarmee is het ook gedaan met haar tot voor kort grote hobby: tornado's jagen. 

Voor deze hobby vloog de voormalig weervrouw geregeld naar Amerika om het extreme weer te volgen. Ze volgde het spoor van tornado's, volgens Ribberink ‘een van de geweldigste dingen van het weer'. Dat is nu voorgoed voorbij. „Niet uit vliegschaamte, veel erger: Ik kan het niet meer, vliegen. Ik krijg er letterlijk buikpijn van”, zegt ze in het interview. 

Druppel op de gloeiende plaat

Margot Ribberink
Volledig scherm
Margot Ribberink © Paul Rapp

De meteoroloog, die ook vegetarisch kookt en zich inzet voor meer groen, legt haar overwegingen duidelijk uit in het gesprek met de krant. ,,Een gemiddeld gezin stoot per jaar 23.000 kilo CO2 uit, een gezin dat een retourtje Bali neemt stoot 16.000 kilo uit. Daar kun je driekwart jaar van leven. Alleen wordt die relatie tussen vliegen en het klimaat niet zo gevoeld.”

Ribberink benadrukt dat ze niet radicaal is veranderd en dat iedereen eigen afwegingen moet maken. Bij haar is het rigoureuze besluit stapje voor stapje gekomen. ,,Ik weet dat mijn bijdrage een druppel op de gloeiende plaat is, maar ik doe het voor mezelf. En heel veel druppels....'' 

Klimaatambassadeur

Ribberink staat al langer bekend om haar inzet voor het klimaat. Ze geeft regelmatig lezingen over klimaatverandering. Ook was ze ambassadeur van Nijmegen Green Capital, waarbij ze meewerkte aan diverse duurzaamheidsinitiatieven in haar woonplaats. 

Daarbij zet ze zich in voor Operatie Steenbreek, een initiatief om plekken met veel stenen in de stad te vervangen door groen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.