Volledig scherm
Eerdere actie RVF Nederland in Nijmegen. © RVF

Extreemrechts wil per se bij Nijmeegs kraakpand demonstreren

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen ziet de extreemrechtse RVF liever niet demonstreren bij het gelegaliseerde kraakpand De Grote Broek en heeft een andere plek voorgesteld. De RVF houdt echter vast aan het aangekondigde protest tegenover het kraakpand aan de Van Broeckhuysenstraat in het centrum.

Gemeente en vertegenwoordigers van de RVF zaten donderdagavond rond de tafel naar aanleiding van de melding van de RVF dat voor zaterdag 10 november een demonstratie gepland staat tegenover De Grote Broek. De RVF ziet het pand als ,,een vrijplaats voor extreemlinkse organisaties”, dat de gemeente Nijmegen faciliteert. Het protest is hiertegen gericht. 

Confrontatie

Volgens de woordvoerder van de extreemrechtse groep zijn gemeente en politie bang dat het op een confrontatie aankomt tussen rechts en links en is daarom een andere plek voorgesteld. De RVF wil niet weg bij De Grote Broek. ,,Dat is de plek waar het ons om gaat. Als je tegen een slachterij protesteert, ga je toch ook bij die slachterij staan en niet ergens anders”, zegt de RVF-woordvoerder. Burgemeester Hubert Bruls hakt binnenkort definitief een knoop door, laat zijn woordvoerder weten.

Dukenburg

In augustus 2017 verplaatste de RVF een demonstratie van het centrum naar Dukenburg op verzoek van de gemeente. Die vreesde ook toen voor een confrontatie: in het centrum kwam die dag links in actie. RVF staat voor Racial Volunteer Force Nederland, een groep met een nationaalsocialistische ideologie, die eerst Landstorm Nederland heette.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.