Fatale brand in seniorenflat Notenhout: ‘Ik denk er nog elke dag aan’

NIJMEGEN - Het is precies vijf jaar geleden dat de fatale brand in seniorenflat Notenhout in Nijmegen plaatsvond. Vier bewoners kwamen direct om het leven, drie in de nasleep ervan. Zij die de ramp overleefden, kampen tot op de dag van vandaag met de naweeën. 

Brandweerlieden bij seniorenflat De Notenhout, vijf jaar geleden.
Volledig scherm
Brandweerlieden bij seniorenflat De Notenhout, vijf jaar geleden. © ANP
Quote

Ik heb er voor altijd een angstge­voel aan overgehou­den. De dag van de brand staat op mijn netvlies gebrand

Hans Soulier, Bewoner

,,Ik denk er nog elke dag aan”, zegt Petronella Raaymakers (85) over een van de akeligste dagen in haar leven. ,,Bij elke sirene die ik hoor, denk ik als eerste: het zal toch niet hier zijn?” 

Haar buurvrouw Margriet Hendriks-Varley schiet meteen vol zodra het onderwerp ter sprake komt. ,,Ach, ik ben een vrouw”, verontschuldigt ze zich eerst. Maar dan komt de echte verklaring: ,,Ik ben vier vriendinnen kwijtgeraakt. We sjoelden altijd op dinsdag. Zij zijn er niet meer.” 

Altijd angstgevoel
,,Ik heb er voor altijd een angstgevoel aan overgehouden. De dag van de brand staat op mijn netvlies gebrand”, laat ook bewoner Hans Soulier (74) weten.

Precies vijf jaar geleden sloeg het noodlot toe bij de Notenhout, seniorenflat met 71 appartementen en toen honderd bewoners in Nijmegen. Na kortsluiting in de onderin gelegen snackbar verspreidde het vuur zich razendsnel via ontluchtingsbuizen langs de liftschacht. 

Als ratten in de val
Erger dan de vlammen was de muur van rook die al snel het centrale trapgedeelte en iets later de galerijen bij de woningen vulde. Het vinden van een vluchtweg was lastig, omdat een noodverlichting ontbrak. Bewoners, allemaal op leeftijd, die onderweg waren naar beneden, konden niet meer verder. 

Een uitklapbare brandtrap ter overbrugging van de eerste verdieping naar de begane grond bleek spoorloos verdwenen. ,,Ze zaten als ratten in de val”, zegt Soulier, nog steeds voorzitter van de bewonerscommissie. 

Vragen zijn er genoeg gesteld. Onder meer door brandonderzoeker Fred Vos. Hij had ontdekt dat panelen bij de friettent onvoldoende brandwerend waren. ,,Ze produceerden snel en massaal gifgas waardoor de vluchtwegen veranderden in dodelijke ‘gaskamers’”, zei hij hierover. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.