Volledig scherm
Herdenking van de granaatinslag waar een jonge Nijmeegse en twee Amerikanen het leven lieten. © Gerard Verschooten

Fatale granaatinslag in Nijmeegs zwembad herdacht

NIJMEGEN - Een granaatinslag in het Nijmeegse Sportfondsenbad maakte op 10 november 1944 een einde aan het leven van de vijftienjarige caissière Truus Mast en twee Amerikaanse bevrijders. Zondagmiddag werden de slachtoffers herdacht door verschillende sprekers, onder wie Jaap Mooi. Hij was getuige van die tragedie.

Zo’n honderd mensen waren bij de herdenking die werd geopend door burgemeester Hubert Bruls. ,,We staan stil bij de persoonlijke verhalen omdat ze symbool voor de vele andere oorlogsslachtoffers van Nijmegen.”

Enorme klap

Jaap Mooi, nu 82 jaar was erbij. Hij woonde tegenover het zwembad. Op de bewuste novemberdag hoort hij een enorme klap. Een granaatinslag. De legervoertuigen die als bescherming tegen de wand van het sportfondsenbad waren geplaatst hadden de inslag niet kunnen tegenhouden. Mooi rende naar buiten, zag de ravage en ging het zwembad binnen. Wat hij zag is altijd op zijn netvlies blijven staan. Twee Amerikanen en Truus Mast, de 15-jarige caissière, lagen levenloos op de grond.  Het was die dag gratis zwemmen voor militairen. ,,Ik kan nog tekenen hoe ze erbij lagen. Het verhaal heeft me nooit losgelaten.”

Ambassadeur van Amerika

Mooi houdt zijn toespraak in het Nederlands en Engels, zodat ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, Pete Hoekstra, het kan verstaan. Hoekstra zegt dat het belangrijk is om samen te herdenken. ,,Nederland en Amerika zijn vrienden, we hebben veel gemeen. We hebben in de oorlog naast elkaar gestaan. Amerika is trots en dankbaar dat we naast de Nederlandse vlag de onze mogen hijsen.”

Op de plek waar het sportfondsenbad stond is nu een park en een monument, genoemd naar het Nijmeegse slachtoffer Truus Mast. Daar is zondagmiddag de herdenking. De Amerikaanse en Nederlandse vlag worden gehesen en de sprekers leggen kransen. Ook de directie van het Sportfondsenbad en kinderen uit de buurt leggen bloemen neer. Bart Janssen, auteur van onder andere ‘Het Verdriet van Nijmegen’ leest de namen voor van andere slachtoffers uit de componistenbuurt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.