Volledig scherm
© SXC

Fellere straatverlichting moet Nijmegen toegankelijker maken

NIJMEGEN - De straatverlichting moet feller branden als Nijmegen ook in de avonduren toegankelijk wil zijn voor ouderen, blinden en slechtzienden. Dat is het pleidooi van onder anderen Jeroen van Dijk van de Oogvereniging Arnhem-Nijmegen.

Hij hield zijn pleidooi woensdagavond voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Op de agenda stond het Handboek Nijmegen Toegankelijk, een 'bijbel' die eraan moet bijdragen dat de stad over tien jaar veel toegankelijker is voor gehandicapten en ouderen.

Nijmegen loopt voor
Bij werkzaamheden wordt meteen gekeken naar toegankelijkheidsmaatregelen: lage stoepen en afritten voor rolstoelers bijvoorbeeld, ribbellijnen en markeringspunten voor blinden en slechtzienden. Nijmegen loopt daarmee voorop in Nederland. Er was dan ook alom lof voor het handboek: van politieke partijen en gehandicaptenorganisaties, die ook betrokken waren bij de totstandkoming. Het handboek werd zonder veel discussie aangenomen.

Licht
Een paar mogelijke aanpassingen komen er al aan, zoals betere verlichting. Jeroen van Dijk vond gisteravond gehoor bij diverse politieke partijen met zijn roep om meer licht op straat, vooral in straten met veel groen en bij belangrijke verkeerspunten. Zo pleitte Michel Hulskorte van de VSP Seniorenpartij ervoor direct af te schaffen dat lantaarnpalen om 21.00 uur worden gedoofd of gedimd.

Wethouder Renske Helmer wees erop dat feller licht minder duurzaam is en geld kost. Ze beloofde in januari te komen met een overzicht van kosten en verbruik van meer licht op straat.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.