Volledig scherm
Ferry Hartman, fervent schaatser, bond maandagochtend als eerste de ijzers onder om een paar meter te schaatsen op de Oude Waal. Na 40 meter hield hij het alweer voor gezien. © Paul Rapp

Ferry uit Nijmegen maakt zijn eerste slagen op het flinterdunne ijs: ‘Het is veel te gevaarlijk’

NIJMEGEN - Ondanks dat het ijs nog gevaarlijk dun is, staat Ferry Hartman uit Nijmegen maandagmorgen met zijn schaatsen bij zich bij de Oude Waal in Nijmegen. Hij is een van de enige die het aandurft om een rondje op het flinterdunne ijs te schaatsen. 

De schaatsfanaat vindt het ijs zelf ook nog veel te dun. Lange tijd twijfelt hij. Maar na die aarzeling neemt hij toch een besluit: hij gaat het proberen. ,,Ik ga mijn schaatsen halen’’, zegt hij resoluut. 

Fervent schaatser

Volledig scherm
© Paul Rapp

Enkele andere schaatsers die naar de Waal zijn gekomen, durven het niet aan. Hartman wel. De Nijmegenaar is een fervent schaatser. Ook vorig jaar bond hij als eerste zijn schaatsen om voor een rondje op de Oude Waal. ,,Mijn kleinkinderen vinden het wel stoer dat ik het ga doen’’, zegt hij. Hartman gaat vijf meter van de kant afstaan en begint te schaatsen. Al na zo'n 40 meter is hij weer terug. ,,Dit is veel te gevaarlijk. Het ijs golfde en was nog zeer onbetrouwbaar.’’

Ook op het flinterdunne ijs van de Hatertse vennen waren enkele schaatsers die het aandurfden de ijzers onder te binden.

Volledig scherm
Ook twee schaatsers durfde te schaatsen op de Hatertse vennen. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraaien
    PREMIUM

    Wat moet rechter met verwarde personen die gevaar opleveren doordat ze de gaskraan opendraai­en

    ARNHEM - Je denkt dat je rustig en veilig woont, en opeens moet je je huis uit vanwege een gaslucht en explosiegevaar. Het gebeurde afgelopen zomer in Nijmegen twee keer binnen vier dagen: aan de Gildekamp in Lindenholt op 8 juli 2019, en aan de Neerbosscheweg vlak bij het Goffertstation op 11 juli. Wat de geestelijke gezondheidszorg niet kan voorkomen, komt bij de rechter op het bord. En wat doet die ermee?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.