Volledig scherm
Wie vanavond zijn fietslichtjes was vergete © Gerard Verschooten

Fietsen zonder licht? Geen bon, maar een lampje in Nijmegen

NIJMEGEN - Bij de fietsverlichtingsactie vanavond in Nijmegen, bekeurde de politie op diverse locaties rond het stadscentrum zo'n 118 fietsers omdat ze geen deugdelijk licht hadden. Dat betekende een fikse boete: 64 euro in totaal. 

Maar de bon werd verscheurd als de bekeurde fietser even doortrapte naar het Koningsplein om daar voor 5 euro fietslampjes te laten monteren. Dat deden de fietsers massaal: zo'n 115 fietsers, waarvan ongeveer 90 procent student, maakten een omweg om daarna goed verlicht hun weg te vervolgen. 

,,Er kwam zelfs iemand langs die vorige week ook al een bekeuring had gekregen. En vanavond reed hij dus weer zonder licht. Dit keer kwam hij er gelukkig met 5 euro vanaf’’, vertelt Daan Steenman van Fietsloket Nijmegen. De meeste mensen reageerden volgens Steenman enthousiast. ,,Het was een succesvolle actie. Sommige mensen waren wel geschrokken door de boete, maar dat is ook de bedoeling. Soms werkt een harde methode het beste. En nu rijden ze wel met licht.’’

Boetes

Voor de politie was het ook een goede avond. Ze konden alsnog twee boetes innen vanwege het rijden zonder licht en betrapten ze twee mensen op het bellen tijdens het fietsen. Verder kreeg iemand een boete doordat hij/zij door rood reed en is er iemand aangehouden voor openbaar dronkenschap.

Ludiek, maar serieus

De fietsverlichtingsactie die duurde van 18.30 uur tot 22.00 uur is een ‘ludieke maar ook serieuze actie’  om fietsers bewust te maken van fietsveiligheid in de komende donkere dagen. Onder meer Fietsersbond Nijmegen en politieteam Nijmegen-Noord namen het initiatief. 

Volledig scherm
Op het Koningsplein in Nijmegen konden de bekeurde fietsers hun bon inleveren en kregen ze voor 5 euro nieuwe lampjes. © Gerard Verschooten

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.