Volledig scherm
De fietstaxi in Tilburg. © Gemeente Tilburg

Fietstaxi is haalbaar in Nijmegen voor vervoer ouderen en mindervaliden

NIJMEGEN - De fietstaxi zou het in Nijmegen veel goeds kunnen doen als vervoerder van ouderen en mindervaliden. Fietstaxi’s komen immers makkelijk van deur tot deur en dat is handig met passagiers die niet goed ter been zijn.

 Voor losse ritten voor iedereen is een nieuwe fietstaxidienst minder geschikt. Daarvoor zijn in de opstartfase de kosten van een fietstaxidienst te hoog. Dat constateren het onderzoekbureau Lentekracht en fietspromotor Fietsdiensten.nl. 

In opdracht van de gemeente Nijmegen hebben zij afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de inzet van fietstaxi’s in de stad. Uit dit onderzoek blijkt dat fietstaxi's financieel niet kunnen overleven op losse ritten in en rond de binnenstad, wat in het begin wel het idee was van Lentekracht en Fietsdiensten.nl. Particulieren hebben ongeveer 3 euro over voor een losse rit en dat weegt volgens de onderzoekers niet op tegen de kosten van de fietstaxi. 

Rondrijden langs supermarkt en kapper

Een fietstaxi kan wel winstgevend zijn als er contracten afgesloten kunnen worden met vaste afnemers, zoals de gemeente, zorgorganisaties, horecagelegenheden, bioscopen musea en wijkcentra. De fietstaxi zou bijvoorbeeld ouderen en mindervaliden eens per week kunnen rondrijden langs de supermarkt, kapper en apotheek. Niet alleen is dit voor deze doelgroep een praktische en goedkope lift, maar de fietstaxi is ook goed voor de sociale ontmoetingen van ouderen en mindervaliden, aldus de onderzoekers.    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.