Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Paul Rapp

Gaat jouw ziekenhuis 20 november staken? Ziekenhuizen overleggen nog met de bonden

NIJMEGEN - Het is nog niet duidelijk in welke ziekenhuizen in de regio personeel meedoet aan de landelijke actie op woensdag 20 november. Naar schatting draaien die dag in zeker de helft van de ruim 80 algemene ziekenhuizen zondagdiensten. Personeel voert daarmee actie voor een hoger salaris en verlaging van de werkdruk. 

Vakbonden gaan nu eerst in overleg met de actiecomités in de ziekenhuizen om een inventarisatie te maken van de actiebereidheid onder het personeel. Naar verwachting wordt pas over enkele weken bekendgemaakt welke ziekenhuizen meedoen. Maar daar zullen zeker ziekenhuizen in Gelderland bij zitten, zeggen woordvoerders van vakbonden CNV, FNV en NU91. ,,Zeker de helft van de ziekenhuizen in het land doet mee, verwachten we.”

Beter bod

Ondertussen hopen de bonden dat de acties helemaal niet nodig zijn en werkgeversorganisatie NVZ met een beter bod komt voor de nieuwe cao.  

Mochten de acties doorgaan, dan zullen op woensdag 20 november alleen patiënten worden geholpen die met spoed hulp nodig hebben. Ook al geplande behandelingen voor kanker en die met kinderen gaan door. De rest van de geplande behandelingen zal worden afgebeld. Niet eerder heeft ziekenhuispersoneel op zo grote schaal actiegevoerd. 

Estafette-acties

Sinds juni zijn al estafette-acties bezig in Nederlandse ziekenhuizen, waarbij telkens één ziekenhuis een dag een zondagsdienst draait. Ziekenhuizen in deze regio hebben daar niet aan mee gedaan. ,,Maar dat zegt niets over de actiebereidheid in deze ziekenhuizen. En de werkdruk is overal in het land groot, ook in Gelderland”, zegt Abhilash Sewgobind van vakbond NU91.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.