Volledig scherm
De borden die in Gaziantep zijn weggehaald. © evrenselnet

Gaziantep dreigt Nijmegen met verbreken stedenband

UpdateNIJMEGEN - De Turkse stad Gaziantep heeft burgemeester Bruls van zusterstad Nijmegen in een brief gevraagd de handelswijze van de Nederlandse regering van afgelopen weekend in Rotterdam te veroordelen. Doet Bruls dat niet, dan verbreekt Gaziantep de stedenband met Nijmegen.

Dat is te lezen in een verklaring die de gemeente Gaziantep op haar website heeft geplaatst. 

De Turkse gemeente, sinds 2006 een zusterstad van Nijmegen, vindt dat de handelswijze van de Nederlandse overheid niet strookt met democratische waarden. 

Borden

Gaziantep heeft al borden verwijderd die verwijzen naar de stedenband met Nijmegen, zo bevestigt burgemeester Fatma Şahin van de AK-partij van Erdogan in de verklaring. Op verschillende Turkse nieuwsmedia circuleerden daar vandaag foto's van.

Zie ook: Gaziantep haalt borden met Nijmegen weg vanwege rel

Maatregelen

Als Bruls zich niet uitspreekt tegen de Nederlandse overheid, 'dan zal de gemeente maatregelen nemen om de stedenband te verbreken', zo staat in de verklaring op de website. Ook de borden zullen dan niet meer worden opgehangen door de stad. 

Volgens Gaziantep betekent een zusterband dat er sprake moet zijn van een 'echte broederschap waarin sprake is van opkomen voor elkaar'. 

Niet in op eisen

,,Ik ga geen centimeter op deze eisen in'', laat burgemeester Bruls in een reactie weten. Hij noemt de wijze waarop de Nederlandse regering in het diplomatieke conflict heeft gehandeld, 'zeer gerechtvaardigd'. Bruls betreurt de stap van Gaziantep. ,,De stedenband wordt gekoppeld aan een conflict tussen staten, dat is niet goed. We hadden juist de afspraak: de stedenband doet niet aan politiek.'' 

Bruls zegt de brief van Gaziantep af te wachten, voor hij uitspraken doet over de toekomst van de stedenband. Een streep door de samenwerking zou hij zeer betreuren. ,,Maar ja, als eentje niet mee wil dansen, dan kun je niet dansen.''

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.