Nijmegen na het bombardement in februari 1944.
Volledig scherm
PREMIUM
Nijmegen na het bombardement in februari 1944. © DG/Ernest Verhees

‘Geallieerden plunderden Nijmegen, die keerzijde van de oorlogsgeschiedenis mogen we niet vergeten’

NIEUWE CANON VAN NIJMEGENNIJMEGEN- De Canon van Nijmegen wordt herzien; stadsbewoners mogen meedenken. Wat kan écht niet ontbreken in het overzicht van de stadshistorie? Wekelijks vertellen Nijmegenaren hier over hun keuze. Vandaag Paul Klinkenberg. Hij wil aandacht voor plunderingen door geallieerden.

13 reacties

 • Mario Wens

  4 maanden geleden
  Een beetje nuance is in deze discussie wel op zijn plaats. In de geëvacueerde Betuwe werd ook veel geplunderd door de geallieerde patrouilles, dat weet ik uit verhalen van mijn inmiddels overleden grootouders en moeder. Maar dat was veelal niet uit zelfverrijking, want het gestolen goed werd in Nijmegen weer uitgedeeld bij de families waar men ingekwartierd was, en die vaak ook bijna niets meer hadden. Illegale herverdeling van schaarste als het ware.
 • Marleen Verstraeten

  4 maanden geleden
  ..en hier kan je dus goed zien waarom Nijmegen nooit echt warm liep voor de amerikaanse manier van doen.. we hebben destijds van dichtbij gezien wat voor figuren dat waren, en wij wilden nooit zo worden.
 • Pedro Kantor

  4 maanden geleden
  Ik heb soortgelijke verhalen gelezen uit Limburg. Vooral Britse troepen hadden hier een handje in, want in tegenstelling tot de Amerikanen hadden zij een lagere levensstandaard dan de Nederlanders voor de oorlog. En het Britse leger nam Nijmegen over als frontsector van de Amerikanen, tot na de slag om het Rijnland. @Frank: Als de Russen hier ooit op de stoep willen staan moeten ze toch eerst echt de Oekraine verslaan. Wat tot nu toe niet echt succesvol voor ze is geweest.
 • P Janssen

  4 maanden geleden
  'De bevrijder moest door armoede en schaarste helaas gebruik maken van goederen van burgers om hun strijd te voltooien' zou een betere kop zijn.
 • jan willems

  4 maanden geleden
  @ frank mijn bron is mijn opa die helaas niet meer leeft hij heeft het met eigen ogen gezien dat 2 Duitse kind soldaten door zo genaamde bevrijders toen ze zich al overgegeven haden door hun hoofd geschoten werden hij heeft het nooit meer van zijn netvliesen af gekregen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen