Volledig scherm
1 Kloostertuin Brakkenstein Architectenbureau: diederendirrix, EVA architecten en Kees Tolk Ontwerp. Opdrachtgever: Nederlandse Provincie Der Paters Jezuïeten. © architectenbureau

Gebouw Kloostertuin Brakkenstein genomineerd voor Gouden Piramide

NIJMEGEN - De paters in het nieuwe gebouw in Brakkenstein zijn genomineerd voor de Gouden Piramide. Dit is een tweejaarlijkse rijksprijs voor bijzondere en inspirerende opdrachtgevers in de architectuur. De prijs bestaat uit een trofee, 75.000 euro en eeuwige roem, aldus de organisatie. De paters maken er kans op, omdat ze met hun nieuwe gebouw niet alleen onderdak bieden aan oudere broeders, maar ook voor mensen die een zorgappartement willen betrekken.

Naast de zorgappartementen en het nieuwe onderkomen voor de Jezuïeten hebben ze ook een kloostertuin laten aanleggen en een eetgelegenheid in een voormalige drukkerij in het park gevestigd. Ze laten zien dat ze ook openstaan voor de gemeenschap in de buurt. ,,Dat is het mooie van het project van de paters. De prijs gaat namelijk vooral om de initiatiefnemer en wat deze bewerkstelligt met zijn bouwplannen.’’ zo vertelt Saskia Voest. Iemand die vanuit de organisatie van de Gouden Piramide nauw betrokken is bij de genomineerde projecten.

Het bouwplan

Quote

Ik wist niet dat bouwen zo leuk was.

Edouard Kimman, Nederlandse Provincie paters der Jezuïeten

De paters namen in 2012 een bouwplan bij Brakkenstein over van een aannemer die door de crisis niet meer verder kwam. De paters hadden zelf een nieuw onderkomen nodig, dus was dit plan erg welkom. Het gebouw waarin ze op dat moment zaten was gekocht door de universiteit om er een bestuursgebouw van te maken.

Initiatiefnemer Edouard Kimman greep de kans met beide handen aan: ,,Ik wist niet dat bouwen zo leuk was’’, zegt hij in de kleine documentaire die de organisatie van de Gouden Piramide maakte voor de uitreikingsavond die op 27 september in Den Haag plaatsvindt.

Naast de paters, hebben ook meerdere architectenbureaus meegeholpen met het realiseren van het gebouw op Brakkenstein. Onder andere Maarten ten Berg van EVA Architecten kreeg de opdracht om het geheel levendig te maken. Dit is gedaan met een waterstroom die over het terrein loopt en ontspringt aan een heuse bron. Ook diederendirrix en Kees Tolk Ontwerp hebben hun steentje bijgedragen aan het eindresultaat.

De jury vindt het vooral bijzonder dat juist paters deze projecten hebben opgepakt, terwijl dat helemaal hun expertise niet is. En vooral dat ze het project willen delen met omwonenden. Iedereen is welkom op het park.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.