Volledig scherm
Het spitsverbod op de Griftdijk. © Bert Beelen

Geen boetes op Tweede Paasdag op Griftdijk

NIJMEGEN - Automobilisten kunnen op Tweede Paasdag (22 april) met een gerust hart langs de camera's op de Griftdijk in Nijmegen-Noord rijden. Ze krijgen dan geen boete, verzekert een gemeentewoordvoerder. Afgelopen kerstdagen en nieuwjaarsdag deelde de gemeente 44 boetes uit op de Griftdijk. Die werden later weer verscheurd. 

Een deel van de Griftdijk, een populaire sluiproute, is op doordeweekse dagen in de ochtend- en avondspits alleen toegankelijk voor automobilisten met een ontheffing. Wie zonder ontheffing tussen 07.00 en 09.00 ‘s ochtends en 16.00 en 18.00 uur ‘s middags deze ‘knip’ in de weg passeert, krijgt een boete van 149 euro. 

Prullenbak

Quote

Nog een bord erbij op de Griftdijk, daar wordt het allemaal niet overzichte­lijk van

Gemeentewoordvoerder

Dit is de praktijk op doordeweekse dagen, maar hoe zit het op feestdagen? Tweede Kerstdag, Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag beschouwt de gemeente als een ‘gewone’ dag. Maar automobilisten op de Griftdijk ervaren dit misschien toch niet zo, zo gaf de gemeente in januari al toe.

De per abuis uitgedeelde bekeuringen op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag werden verscheurd, en vanwege de onduidelijkheid en de nieuwigheid van de verkeerssituatie gingen uiteindelijk ook de boetes van Tweede Kerstdag de prullenbak in. 

Ook volgende week maandag, Tweede Paasdag, krijgen passanten op de Griftdijk  geen bekeuring. Er komt geen bord te staan in de buurt van de knip waarop dit te lezen is. Er staan al genoeg borden op deze plek, aldus de woordvoerder. ,,Nog eentje erbij, daar wordt het allemaal niet overzichtelijker van.” 

De Griftdijk is een veel gekozen sluiproute voor automobilisten die files op de snelweg omzeilen. Omwonenden hadden hier altijd veel last van. Om daar een einde aan te maken, is afgelopen najaar deze spitsmaatregel genomen. Alleen omwonenden kunnen voor 5 euro per jaar een ontheffing kopen. De camera's fotograferen doordeweeks de passanten tijdens de spits en filteren daar later de houders van een ontheffing uit en ook de hulpdiensten mogen er op alle momenten gewoon door.

Evaluatie uitgesteld

De camera's langs de Griftdijk gingen afgelopen september aan, maar de eerste maanden kregen de duizenden overtreders niet meteen een boete thuis, maar eerst een waarschuwingsbrief. Op de vraag hoe om te gaan met het inrijverbod op feestdagen zou de gemeente in februari al ingaan in de evaluatie van de spitsmaatregel, maar dat wordt volgens de gemeentewoordvoerder nu ‘ergens voor de zomer’.       

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.