Volledig scherm

Geen korting meer voor medereiziger van WMO-ers in Stadsregiotaxi Nijmegen

NIJMEGEN - Familieleden, vrienden en bekenden die als medereiziger WMO-pashouders begeleiden in de Stadsregiotaxi, moeten dat ritje voortaan helemaal zelf betalen. Nu krijgen ze nog een korting van 50 procent, maar die vervalt op 1 april aanstaande.

Dat heeft de gemeente Nijmegen besloten omdat de provincie Gelderland aan de bel heeft getrokken. Op de ritten van het aanvullend vervoer in de regio Arnhem-Nijmegen (AVAN, de voormalige Stadsregiotaxi) hoefden medereizigers slechts de helft te betalen, de rest moest de provincie bijpassen. Die korting is echter ten onrechte toegepast volgens de provincie. 

Regeling vervallen

Tot en met 2016 gold de korting wel. Als een een WMO-pashouder een rit boekte, kon er een tweede passagier mee vanaf hetzelfde adres voor de helft van de prijs. In 2017 is echter een nieuwe overeenkomst afgesloten en toen verviel die regeling.  

In de jaren 2017 en 2018 en in het eerste kwartaal van 2019 heeft de provincie daarom ten onrechte tienduizenden euro's extra moeten afrekenen. Een deel van die kosten moet de gemeente Nijmegen nu bijpassen, zo is inmiddels afgesproken. Het gaat om een bedrag van 48.000 euro. 

Medische begeleiders

In Nijmegen hebben 1810 WMO-pashouders gebruik gemaakt van AVAN in 2018. 622 van hen namen bij een of meerdere ritten een medereiziger mee. 107 deden dat zelfs gemiddeld een keer per maand of vaker. Als Nijmegen die regeling op eigen kosten wil voortzetten, zou dat 75.000 euro extra kosten. Dat is te veel, vindt de gemeente. 

WMO-reizigers die zich om medische redenen moeten laten begeleiden, hoeven niet te vrezen. Medische begeleiders kunnen nog steeds helemaal gratis meereizen. Ook bestaat er een indicatie voor sociaal begeleider, zegt AVAN. ‘Deze mag, op indicatie, gratis mee maar is niet verplicht altijd mee te reizen zoals bij de medisch begeleider. Gemeenten moeten cliënten hierover informeren die vaak samen reizen’. AVAN adviseert daarvoor contact op te nemen met de eigen gemeente.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.