De Vierdaagse van 2019.
Volledig scherm
De Vierdaagse van 2019. © Paul Rapp

Geen loting nodig voor Vierdaagse 2020 door afzeggingen

NIJMEGEN - Deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen hoeven dit jaar voor het eerst sinds vele jaren niet meer te loten voor een startbewijs. Iedereen die zich heeft aangemeld en het inschrijfgeld van 100 euro heeft betaald, mag van start op 21 juli, als de Vierdaagse tenminste doorgaat.

Er waren weliswaar eind vorige week, toen de inschrijftermijn eindigde, ruim 50.500 aanmeldingen en slechts 49.000 plaatsen, maar er hebben zich inmiddels zoveel wandelaars afgemeld dat er voldoende plaats is voor de 104de editie van het grote wandelevenement.  ‘Alle deelnemers die nog niet verzekerd waren van deelname krijgen hierover persoonlijk bericht’, meldt de organisatie op de website.

Veel annuleringen vanwege corona

De organisatie kreeg de afgelopen week te maken met flink wat annuleringen omdat deelnemers er vanuit gingen dat de Vierdaagse in juli waarschijnlijk wordt afgelast door de coronacrisis. Volgens het reglement krijgt iedereen die voor 17 april afzegt, het grootste deel van het inschrijfgeld terug.

Er wordt alleen 12,50 euro aan administratiekosten in rekening gebracht. Stichting de 4daagse was uiteindelijk genoodzaakt om het reglement aan te passen. Pas later wordt beslist of afzeggers een deel van het inschrijfgeld terugkrijgen. Iemand die op 24 maart annuleerde kreeg het geld wel terug, anderen die later waren niet meer. 

Loten sinds 2009

Sinds het jaar 2004 geldt een limiet voor het aantal deelnemers, om ruimte te houden op het parcours. Veel deelnemers aan de Vierdaagse klagen al over de drukte onderweg, onder meer bij de toiletten en bij smalle passages.

Na de afgelaste, tropische editie van 2006 was het nog twee jaar redelijk rustig, maar sinds 2009 moet er geloot worden omdat de inschrijflimiet was overschreden. Loting geldt alleen voor debutanten die voor 2005 zijn geboren. Jongeren en deelnemers die de Vierdaagse ooit succesvol hebben voltooid, zijn altijd van een startbewijs verzekerd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.