Pottenbakkersdorp Milsbeek organiseert al 32 jaar  hét keramiekfestival van Europa: Keramisto.
Volledig scherm
Pottenbakkersdorp Milsbeek organiseert al 32 jaar hét keramiekfestival van Europa: Keramisto. © Theo Peeters

Geen plaats voor alle Europese pottenbakkers op Keramisto

MILSBEEK - Zo'n driekwart van pottenbakkers die dit jaar naar Keramisto aan de Mookerplas wilde komen, moest afgewezen worden. Er  was belangstelling van 400 keramisten maar er is slechts plek voor 100. Professionele pottenbakkers uit heel Europa komen graag naar Keramisto, hét festival van de keramiek.  

,,We kiezen alleen professionele pottenbakkers, mensen die het dus als beroep hebben. Geen hobbyisten. En we zorgen ervoor dat er veel verschillende technieken aanwezig zijn”, zegt Mart Jansen van het Noord-Limburgse Pottenbakkers Collectief, dat al 32 jaar Keramisto organiseert. ,,In Duitsland zijn ze ook wel, maar daar worden ze door steden georganiseerd, niet door vakgenoten zoals wij. Daar zijn ze ook commerciëler. Wij hoeven geen winst te maken.”

Dat wil niet zeggen dat Keramisto voor de deelnemende pottenbakkers geen commercieel succes was. ,,Op zaterdag was het veel drukker dan anders”, aldus Janssen. ,,Vanwege het weer natuurlijk. Normaal is zaterdag de rustige dag, dat was dit jaar zondag, vanwege de stoet met historische voertuigen van Market Garden. Eén van de gasten had er anderhalf uur over gedaan om hier te komen.” Het aantal bezoekers kwam zo toch weer rond de 7.000 à 8.000, zoals elk jaar. 

Vergrijzing tegengaan met jonge pottenbakkers

Jansen: ,,Maar er is goed verkocht. Er was een Engelsman hier voor het eerst en die was bijna uitverkocht. Hij maakt dierfiguren, zeer natuurgetrouw. Dat vonden veel bezoekers erg mooi.” Zoals elk jaar mochten ook enkele jonge pottenbakkers gratis hun waren tonen. ,,Dat waren er drie uit Engeland. Zo willen we vergrijzing enigszins tegengaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.