Volledig scherm
Een filiaal van Albert Heijn XL © Venema Media

Geen ruimere winkeltijden voor bouwmarkten en supermarkten in Nijmegen

NIJMEGEN -  De winkeltijden voor supermarkten en bouwmarkten in Nijmegen worden niet verruimd op zon- en feestdagen. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad stemde woensdagavond tegen.

Dat is verrassend te noemen, want eerder leek een meerderheid in de gemeenteraad voorstander van een verruiming te zijn. Wethouder Monique Esselbrugge pleitte voor ruimere openingstijden voor supermarkten en bouwmarkten: wat haar betreft mogen zij op zondagen van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds open en vervalt de verplichting om dicht te zijn tijdens eerste feestdagen. Veel andere gemeentes in de regio (Arnhem, Bemmel, Malden) hanteren al een dergelijk regime.

Op Eerste Kerstdag?

Nijmegen volgt dus niet. Slechts 12 raadsleden stemden voor een uitbreiding, 24 raadsleden stemden tegen. Mark Buck, fractievoorzitter van CDA, kreeg veel partijen achter zich nadat hij een scherp pleidooi hield om openingstijden niet te verruimen. ,,Moeten we nu echt op Eerste Kerstdag naar de bouwmarkt?”, vroeg hij zich hardop af.

Volgens hem zou een uitbreiding van de winkeltijden zorgen voor meer overlast voor omwonenden, de druk op kleine ondernemers opvoeren en bijdragen aan een doorgeschoten 24-uurseconomie. ,,Dat andere gemeentes het zo doen, moeten zij weten: wij hoeven als Nijmegen niet te volgen.” 

‘De hel op aarde’

SP-leider Hans van Hooft noemde het voorstel zelfs ‘de hel op aarde’ voor kleine ondernemers: ,,Die hebben geen schijn van kans tegen de grote jongens. Alleen de supermarkten en bouwmarkten zijn gebaat bij een verruiming.” 

Alleen de VVD en D66 stemden vóór het plan. Volgens VVD-raadslid Erik van Zanten is geen enkele ondernemer verplicht om vaker open te gaan: ,,Maar het gaat om keuzevrijheid, je moet ondernemers de kans geven om open te gaan op momenten dat zij willen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.