Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

‘Geen tekort aan beschermende materialen en pijnstilling in Nijmeegse ziekenhuizen’

NIJMEGEN - De grote ziekenhuizen in de regio Nijmegen zeggen nog geen tekort te hebben aan beschermende materialen. Dat betreft onder meer mondmaskers, schorten, handschoenen, overschoenen, mutsjes en spatbrillen. 

Zorgpersoneel draagt beschermende kleding om zichzelf te beschermen tegen het coronavirus, maar ook om na contacten met coronapatiënten verspreiding tegen te gaan. ,,We doen zuinig aan, maar het is nog verantwoord. We verwachten voor de komende dagen voldoende kleding en spullen te hebben om onszelf te kunnen beschermen”, laat een woordvoerster van het Radboudumc weten.

Voorraad regionaal bijgehouden

,,De voorraad aan materialen wordt goed bijgehouden door ons regionale netwerk voor acute zorg. Vorige week waren er wel problemen met de leveringen, maar dat is nu gelukkig minder”, vertelt bestuurder Gert van Enk van de Sint Maartenskliniek. 

Landelijk waren er volgens hem wel zorgen over de medicijnenvoorraad. ,,Met name de pijnstilling.” Volgens hem is echter genoeg morfine aanwezig en zijn ook de middelen die nodig zijn voor een pijnloze beademing op peil. ,,Sinds vandaag wordt de toelevering van geneesmiddelen landelijk gecoördineerd. Omdat de verdeling goed in de gaten wordt gehouden, hoeven we ons hier nog minder zorgen over te maken.”

Een woordvoerster van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis zegt dat ook hier de voorraden op peil zijn.

Mondmaskers afgekeurd

Zaterdag meldde de NOS dat een groot deel van de mondmaskers die de Nederlandse overheid uit China heeft geïmporteerd, ondeugdelijk zijn. 300.000 stuks, de helft van de geleverde hoeveelheid,  bieden onvoldoende bescherming en zijn na een test door TNO afgekeurd. Radboudumc en CWZ hadden de maskers ook ontvangen. ,,Maar niet gebruikt. We hadden meteen door dat ze niet goed waren, omdat ze onvoldoende aansloten”, aldus een woordvoerster van het Radboudumc. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.