Sonsbeek TheaterAvenue.
Volledig scherm
Sonsbeek TheaterAvenue. © eigen foto

Geen Theateravenues in Arnhem en Nijmegen: subsidie gaat terug

ARNHEM / NIJMEGEN - De Theateravenue Nijmegen en de Sonsbeek Theateravenue in Arnhem gaan dit jaar niet door. Dat heeft organisator Robin Hagen besloten. 

Het subsidiegeld stort hij naar beide gemeenten terug. ,,Dat geld is nu harder nodig voor de getroffenen van de coronacrisis”, motiveert hij het besluit.

Volgend jaar weer tegenaan

Eind juni stond de Theateravenue gepland in het Kronenburgerpark in Nijmegen. Half augustus zou de Sonsbeek Theateravenue in Arnhem worden gehouden. Beide festivals zijn afgelast. 

,,Het is nog de vraag of het tegen die tijd door zou mogen gaan, maar we vinden het verstandiger om er nu een streep door te zetten, het subsidiegeld terug te geven en er volgend jaar met volle energie weer tegenaan te gaan”, zegt Hagen.

Quote

We vinden het verstandi­ger om er nu een streep door te zetten

Robin Hagen, Theateravenue

Artiesten

Quote

Ik kan mijn energie nu beter steken in het bouwen van tenten voor ziekenhui­zen.

Robin Hagen, Theateravenue

De organisatie van de twee theaterfestivals zou in deze periode sowieso lastig zijn. ,,We kunnen nergens artiesten scouten om voor de festivals te boeken. En als het zo onzeker is, is het niet erg motiverend om met de organisatie bezig te zijn. Daar moet je met volle energie tegenaan kunnen gaan”, zegt Hagen. 

,,Ik denk dat ik mijn energie op dit moment beter op een andere manier kan gebruiken. Zoals tenten bouwen voor ziekenhuizen, als de nood echt aan de man is. Zulke dingen, dat kan ik nu veel beter doen.”

Hij vindt het bovendien, in deze tijd van financiële crisis voor ondernemers en artiesten, niet gepast om te discussiëren over gemeentelijk geld. Een paar dagen geleden liet de organiserende stichting weten dat de Sonsbeek Theateravenue aan een zijden draadje hangt, vanwege de schadepost van 45.000 euro van de vorige editie. Vanwege de reconstructie van de Apeldoornseweg in Arnhem liep het festival in 2019 veel geld mis.

Geen gesteggel

,,Ik wil nu helemaal geen gesteggel over geld”, zegt Hagen. ,,We hebben in het verleden genoeg aan Arnhem te danken gehad, anderen hebben het nu veel harder nodig.”

,,Voor beide TheaterAvenues hebben we tot nu toe relatief weinig kosten gemaakt. Het is beter dat het daarbij blijft, dan dat we nog extra geld zouden uitgeven wat later voor niets blijkt te zijn. We hebben al overleg met de gemeenten op welke manier we het geld terugstorten.”

Voor Nijmegen gaat het om 25.000 euro, voor Arnhem om 27.500 euro. Beide bedragen zijn nog grotendeels ongebruikt. ,,We hebben een paar mensen ingehuurd, die moet ik er wel van betalen. Maar zelf neem ik er geen cent van.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.