Geen verbod, wel steun voor vuurwerkvrije wijken als bewoners dat willen

NIJMEGEN - Als bewoners van Nijmeegse wijken vuurwerkvrij oud en nieuw willen vieren of met een centrale licht- en vuurwerkshow, moeten ze optimaal ondersteund worden door de gemeente. Daar maakt de Nijmeegse gemeenteraad zich sterk voor.

Volledig scherm
Als bewoners het willen, kan een wijk als vuurwerkvrije zone worden aangemerkt. © ANP

Een verbod op rotjes en vuurpijlen in Nijmegen tijdens de jaarwisseling zit er voorlopig niet in. Na een breed onderzoek onder de Nijmeegse bevolking blijkt dat er in de stad weinig steun is voor een vuurwerkverbod. Zo’n verbod werkt alleen als het geldt voor heel Nederland en is moeilijk te controleren, is de opvatting.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad is er dan ook niet voor. Alleen GroenLinks en Partij voor de Dieren zouden een vuurwerkvrij Nijmegen en Nederland ideaal vinden, maar fractievoorzitters April Ranshuijsen en Michelle van Doorn zien in dat het geen zin heeft dat nu al in te stellen. Wel gaan zij proberen een vuurwerkverbod te regelen in parken, bij kinderboerderijen en andere dierenverblijven.

Brede steun
Er blijkt in de gemeenteraad brede steun te zijn voor de aanpak die burgemeester Hubert Bruls voorstelt na de enquête. Zo kunnen er vuurwerkvrije zones ingesteld worden, als bewoners in een wijk daar zelf om vragen. Een derde van de ondervraagden, jong en oud, ziet zo’n experiment wel zitten. De ervaring leert dat vuurwerkvrije zones veel protesten oproepen als de overheid die oplegt, aldus de gemeente.

Ook andere bewonersinitiatieven zoals gezellige feestavonden in wijkcentra en buurthuizen of een centrale vuurwerk en lichtshow zouden actief ondersteund kunnen worden door de gemeente. In het Willemskwartier leidde zo’n zelf georganiseerd feest tot opvallend minder incidenten en dat succes geldt nu als voorbeeld.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.