Volledig scherm
Kroegbazin Willy Leenders (midden) in haar gesloten café Heideroosje. © Paul Rapp

Geen vervolging voor uitbaatster NEC-café Heideroosje

NIJMEGEN - Willy Leenders, uitbaatster van het deze zomer gesloten café Heideroosje, wordt niet strafrechtelijk vervolgd wegens drugshandel. Dat laat het College van burgemeester en wethouders weten naar aanleiding van vragen van Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.Nu.

Drugshandel

Het café aan de Nijmeegse Heidebloemstraat gold tot de sluiting als stamkroeg voor leden van de HKN, de harde kern van voetbalclub NEC. Tijdens de wedstrijd FC Emmen - NEC, medio mei van dit jaar, deed de politie een inval in het café. Zeven van de toen zeventien aanwezige bezoekers bleken harddrugs bij zich te hebben. Ook zou er worden gedeald in het café. 

Burgemeester Hubert Bruls besloot daarop café Heideroosje voor de periode van één jaar te sluiten. De 68-jarige uitbaatster Willy Leenders claimt tot op de dag van vandaag niet te weten van de drugshandel in haar kroeg en vreest dat de sluiting de doodsteek is voor het café.

Protest

Volledig scherm
Vuurwerk tijdens de zomerfeesten. Op een uitgerold spandoek aan de Waalbrug staat 'Bruls rot op'. © Flip Franssen

Een kort-geding bij de rechter om sluiting tegen te gaan verloor ze, waarna de HKN voor haar in de bres sprong. Leden van de harde kern van NEC bevestigden haar lezing en rolden tijdens de jaarlijkse Vierdaagse-vuurwerkshow een spandoek vanaf de Waalbrug met de tekst 'Bruls rot op'.    

Ook gemeenteraadslid Paul Eigenhuijsen eiste opheldering van het college. Hij wilde onder meer weten of meer dan één persoon dealde in het café, wat het beleid van de gemeente is aangaande drugshandel in de horeca en of Leenders strafrechtelijk wordt vervolgd.

Vijfde sluiting in vier jaar tijd

Die laatste vraag beantwoordt het college nu ontkennend. Dat doet echter niet af aan de sluiting van café Heideroosje:  'Een exploitant is verantwoordelijk voor alles wat in de inrichting gebeurt. De wet eist dat in een dergelijke casus de vergunning wordt ingetrokken, daarbij is geen ruimte voor een belangenafweging.'

Het is sinds 2014 overigens de vijfde keer dat een horecagelegenheid in Nijmegen wegens drugshandel wordt gesloten. Eerder overkwam het loungebar Chillin aan het Joris Ivensplein (dicht in 2014), café Macka aan de Bloemerstraat (2015), smartshop De Bazaar aan de Eilbrachtstraat (2016) en café-bar Harmonie aan de Hatertseweg (maart 2018).  Willy Leenders was dinsdag niet bereikbaar voor een reactie.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.