Volledig scherm
Gehandicapten in actie tegen kabinet. Foto Bert Beelen

Gehandicapten in actie tegen het kabinet

Mook - De actiegroep 'Terug naar de bossen' beraamde afgelopen weekend actieplannen tegen het beleid van het kabinet. Tussen de bomen op het terrein van het Mookse scoutingterrein Don Bosco kwamen ongeveer vijftig mensen samen. "Veel gehandicapten voelen zich echt bedreigd", vertelt Jan Troost.

Samen met tien 'oude strijdmakkers' richtte Troost de actiegroep twee maanden geleden op. "Die kende ik nog uit de jaren zeventig van de actiegroep 'Integratie gehandicapten', voorloper van de Werkgroep Integratie Gehandicapten (WIG).

Mede dankzij die organisatie kwamen gehandicapten de afgelopen decennia uit de instellingen en integreerden in de samenleving. Die tijd lijkt nu voorbij met de bezuinigingen op onder andere het persoonsgebonden budget, het rugzakje, de wsw en de wajong."

De bijeenk0mst begon vrijdagavond met een brainstormsessie rond het kampvuur. Zaterdag spraken de aanwezigen met enkele aanwezige kamerleden, waaronder Linda Voortman en Emile Roemer. Op zaterdagavond zetten zij de voorbereidingen voort voor actieplannen voor het komende jaar.

"We hebben nu afgesproken dat wij op een eigen manier meedoen aan een groot protest in Den Haag, kort voor Prinsjesdag. Daarnaast lopen we op 3 september mee aan de Airborne Wandeltocht bij Arnhem. Wij ervaren de bezuinigingen ook als een oorlogssituatie", zegt Troost. www.terugnaardebossen.nl

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.