Volledig scherm
Al jaren strijden de Lentenaren voor de aanleg van een Dorpensingel-Oost. Vooral om doorgaand verkeer door de nieuwe wijken en de oude dorpskern te voorkomen. © Gerard Verschooten

Geld voor aanleg Dorpensingel-Oost blijft groot probleem

NIJMEGEN - De Gelderse gedeputeerde Connie Bieze voelt er helemaal niets voor om mee te betalen aan verkeersverbeteringen rond Lent, Bemmel en Ressen, inclusief de aanleg van de veelbesproken Dorpensingel-Oost. Dat moeten die gemeenten helemaal zelf oplossen, vindt zij. 

De provincie heeft er geen cent voor gereserveerd en Bieze is ook niet van plan dit alsnog te gaan doen , laat ze desgevraagd via haar woordvoerster weten.  Raadsleden uit Nijmegen en Lingewaard zijn verrast door deze 'negatieve opstelling. '

Samen eens

De afgelopen weken namen de raden samen een historisch besluit over de aanpak van de verkeersproblemen aan de randen van hun gemeenten. Jarenlang zaten ze elkaar dwars op dit punt. Maar na veel (geheim) overleg  werden ze het eens. Ze kozen voor de aanleg van een Dorpensingel-Oost met een zo laag mogelijke snelheid, 50 of 60 km per uur, verkeersremmende maatregelen op de Vossenpelssestraat en aanpassing van de Vossenhol en de Teselaar.

Vijf miljoen

Zelf hebben de gemeenten al 6,5 miljoen gereserveerd, maar de totale aanpak vergt zeker 11,3 miljoen. De provincie zou 5 miljoen moeten bijleggen vinden ze. 

Uitgedaagd

Veel raadsfracties snappen weinig van de opstelling van de gedeputeerde. VVD-raadslid Luc de Pauw uit Lingewaard wijst er op dat de Gelderse staten beide gemeenten eerder juist heeft uitgedaagd om nu eens  met een gezamenlijk plan te komen. ,,Wij hebben die stap gezet. Dan moet nu ook de provincie over de brug komen."

Plicht

Tobias van Elferen, fractieleider van D66 in Nijmegen: ,,Wij gedaan wat ons is gevraagd. Dan hebben de staten en de gedeputeerde nu de morele plicht er ook mee aan de slag te gaan.""

Past niet

Hij en ook Marc van Nijnatten, fractieleider van de PvdA in Nijmegen en de grote aanjager van het gezamenlijk raadsbesluit,  vinden dat de statenleden de gedeputeerde tot de orde moeten roepen. ,,Zij moeten haar de opdracht geven aan het werk te gaan en geld te vinden. De hand op de knip houden, dat past nu niet meer. "

Lobbyen

De Nijmeegse wethouder Harriët Tiemens snapt het antwoord van de gedeputeerde nog wel een beetje. ,,Bieze heeft áltijd gezegd: de dorpensingel dat is een lokale kwestie. Zij herhaalt dat gewoon." Tiemens heeft daarom afgelopen week alle raadsleden ook bewust opgeroepen 'ga stevig lobbyen bij de statenleden'. Die moeten via besluiten voor het geld zorgen."

Tiemens zal voor de jaarwisseling samen met Lingewaard in ieder geval een uitgewerkt plan voor de verkeersaanpak in Noord, bij Ressen en Bemmel  bij de gedeputeerde en de statenleden op tafel leggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Politiebureaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrijpelijke noodgreep’
    PREMIUM

    Politiebu­reaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrij­pe­lij­ke noodgreep’

    NIJMEGEN - Het hoofdbureau van de politie in Nijmegen is sinds kort gesloten op zaterdag en zondag. Dat betekent dat in heel Gelderland-Zuid (het district onder de Waal) geen politiebureau meer open is voor publiek, bevestigt politiechef Lute Nieuwerth. Het politiebureau in Arnhem blijft in de weekenden wel gewoon open. De bureaus in Ede, Wageningen en Doetinchem zijn al jaren alleen op zaterdag geopend.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.