Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gelderse politie waarschuwt voor buurtapp Nextdoor: ‘Lees voorwaarden altijd goed’

ARNHEM/ NIJMEGEN - De politie in Gelderland waarschuwt via sociale media voor de gebruikersvoorwaarden van buurtapp Nextdoor. Het platform probeert nieuwe gebruikers te werven door brieven rond de sturen waar de naam van een buurtgenoot op staat.

De politie heeft inmiddels meerdere meldingen binnengekregen van inwoners van Oost-Nederland die in zo’n brief voorkomen, maar beweren daar geen toestemming voor te hebben gegeven. Zij willen aangifte doen van oplichting of identiteitsfraude.

Onder meer in de gemeenten Arnhem, Nijmegen, Berkelland, Oost Gelre en Ede zijn de wervingsbrieven van Nextdoor bij mensen in de bus terechtgekomen.

‘Hoewel de voorwaarden zijn omschreven op de app, voelen sommigen zich kennelijk niet prettig als zij de eigen naam tegenkomen’, schrijft de politie Berkelland op Facebook. Meer regionale eenheden, uit onder meer de Achterhoek en van de Veluwe, hebben nu soortgelijke waarschuwingen verspreid via het sociale medium.

‘Geen data van andere praktijken’

Quote

Ik wist hier dus gewoon van

Sylvia van de Water, staat op een brief van Nextdoor

Nextdoor is een platform waarmee je via andere bewoners op de hoogte kunt blijven van wat er in de omgeving gebeurt. Zo is de app te gebruiken voor het plannen van buurtfeestje of het doorgeven van een verdachte situatie.

Een woordvoerder van Nextdoor liet eerder al weten dat appgebruikers er zelf voor kiezen dat brieven uit hun naam worden verstuurd. Dat laatste zou al drie jaar lang zo gebeuren, en nooit stiekem. ,,Wij kunnen hun gegevens ook alleen maar gebruiken, omdat ze zich zelf bij ons hebben geregistreerd. We gebruiken geen data van andere partijen.”

Oproep

Ook uit naam van Sylvia van de Water uit de Arnhemse wijk Elderveld zijn brieven van Nextdoor verstuurd. Zij vertelt dat ze daar vooraf ‘netjes’ over is geïnformeerd. Ze vindt het vervelend om te horen dat het elders misschien anders is verlopen. ,,Maar ik wist hier dus gewoon van.”

De politie roept mensen nu op de gebruikersvoorwaarden van een app als Nextdoor altijd goed te lezen, alvorens daarmee akkoord te gaan. Of er sprake is van een strafbaar feit, moet volgens haar door deskundigen worden bekeken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.