In de Wijchense wiethal werd ook wasmiddel van een B-merk verpakt als A-merk. Het wasmiddel is geschonken aan de Voedselbank Nijmegen - Overbuwe en de Voedselbank Arnhem.
Volledig scherm
In de Wijchense wiethal werd ook wasmiddel van een B-merk verpakt als A-merk. Het wasmiddel is geschonken aan de Voedselbank Nijmegen - Overbuwe en de Voedselbank Arnhem. © Politie en FIOD

Gelderse voedselbanken krijgen 16.000 kilo waspoeder van FIOD uit ‘Wijchense wiethal’

NIJMEGEN/ WIJCHEN - De Voedselbank Nijmegen - Overbetuwe en de Voedselbank Arnhem hebben 16.000 kilo waspoeder gekregen van de FIOD en het openbaar ministerie. Het wasmiddel werd in beslag genomen bij een inval in een Wijchense wietloods in april van dit jaar.

Achterin de loods werden destijds twintig pallets met wasmiddel gevonden. Goed voor grofweg 250.000 wasjes. Het is volgens een woordvoerder uniek dat de FIOD een gift doet aan de Voedselbank.

Een medewerker van de Voedselbank Nijmegen - Overbetuwe heeft de waspoeder opgehaald.
Volledig scherm
Een medewerker van de Voedselbank Nijmegen - Overbetuwe heeft de waspoeder opgehaald. © FIOD

,,We zijn er erg blij mee”, vertelt Peter Ovink, coördinator van de Nijmeegse Voedselbank. ,,Ik heb nog nooit meegemaakt dat de FIOD ons opbelde met de vraag of wij in beslag genomen spullen wilden hebben. Het is een prachtige aanvulling op het pakket dat wij uitdelen. Wat je niet aan wasmiddel uitgeeft, kun je weer aan levensmiddelen uitgeven.”

De politie rolde in april de hennepkwekerij op in de voormalige Wijchense Molcofabriek aan de Kraanvogelstraat. In een verborgen ruimte stonden 900 hennepplanten. Daarbij werd een persoon aangehouden en de burgemeester van Wijchen besloot het pand een jaar lang te sluiten.

Goedkoop B-merk

Het wasmiddel is volgens de FIOD van een ‘goedkoop B-merk’. ,,Het was de bedoeling dat deze in nagemaakte dozen gingen van A-merken om vervolgens voor een hogere prijs te verkopen.” 

De loods aan de Kraanvogelstraat in Wijchen.
Volledig scherm
De loods aan de Kraanvogelstraat in Wijchen. © Eveline Van Elk

De FIOD trof tijdens de inval ook stapels van de lege, nagemaakte dozen van een bekend wasmiddelmerk aan. In de telefoon van een verdachte vonden de speurders instructiefilmpjes hoe deze dozen te vouwen en te vullen met poeder.

Normaal gesproken zou het wasmiddel worden vernietigd, maar het poeder bleek van prima kwaliteit. Daarom is het geschonken aan de voedselbank. De dozen zijn wel vernietigd.

Een deel van de enorme partij wordt doorgegeven aan de Voedeselbanken van Arnhem en Den Bosch. ,,Van ons mogen ze vaker iets in beslag nemen”, zegt Ovink goedgemutst. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.