Pijn aan de meniscus, het komt bij veel volwassenen voor.
Volledig scherm
PREMIUM
Pijn aan de meniscus, het komt bij veel volwassenen voor. © Getty Images/iStockphoto

Geldverslindend maar niet helpend: stop met operaties aan meniscus, zegt Radboudumc

Een operatie aan een meniscus die door slijtage is gescheurd, heeft voor vrijwel niemand zin. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc. De operatie wordt vrij vaak tóch uitgevoerd, omdat sommige mensen er baat bij zouden hebben. Maar dat klopt helemaal niet, zeggen ze in Nijmegen.

28 reacties

 • Jos Crijns

  2 maanden geleden
  @Remco Gerlich Als die onderzoekers hebben vastgesteld dat operatie zinloos is vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat er mensen, gelet op een aantal reacties hier, wel tevreden zijn. Probleem bij zo'n onderzoek is dat men wel kan vaststellen hoeveel mensen na een operatie met klachten zijn teruggekomen maar dat zegt natuurlijk helemaal niets over degenen die niet terug zijn gekomen.
 • S Haarsma

  2 maanden geleden
  Het gaat hier over meniscusletsels bij een kniegewricht met slijtage bij mensen ouder dan circa 50 jaar. De belangrijkste oorzaak van de klachten is dan meestal de slijtage. Alleen als er sprake is van slotklachten is een arthroscopische operatie zinvol. Dit beleid is overigens niet nieuw maar bestaat al jarenlang evenals de richtlijnen hierover van de Ned. Orthopaedische Vereniging. Behandel mogelijkheden: optimaliseren spierkracht en stabiliteit van de knie, leefregels en afvallen.
 • A. Diepeveen

  2 maanden geleden
  Jan Pieters Mijn verhaal is precies het zelfde. In 1975 er gewoon uit! Binnen meniscus was versplinterd.
 • Jan Tatmans

  2 maanden geleden
  Duidelijk verhaal en ook niet heel “nieuw”, al vele jaren bekend dat meniscus-operaties op hogere leeftijd geen meerwaarde hebben tov fysiotherapie (wat uiteraard een stuk goedkoper zal zijn). De zorgkosten zijn niet/nauwelijks te behapstukken, met verdere vergrijzing/gestage bevolkingsgroei voor de boeg zal dit alleen maar oplopen. Dan is kijken naar wat daadwerkelijk nuttige zorg is essentieel. NB: fijn dat velen hier geholpen zijn geweest met de operaties; hoe zou het met fysio zijn gegaan?
 • Jan Pieters

  2 maanden geleden
  Bij mij is in 1964 de hele meniscus eruit gehaald en heb daarna nog altijd gevoetbald en met dat linkerbeen nog veel geschoten.ook nu nog nergens last van.mijn advies is dus niet hechten maar eruit halen.vraag dr.Honig.(kan helaas niet meer).

In samenwerking met indebuurt Nijmegen