Volledig scherm
Protest van de ‘gele hesjes’ in Parijs, afgelopen zaterdag. © Getty Images

‘Gele hesjes’ willen ook in Nijmegen de straat op gaan

NIJMEGEN - De protestacties van de 'gele hesjes’ waaien vanuit Frankrijk over naar Nederland. Zaterdag 1 december vindt een landelijke demonstratie plaats bij het Binnenhof in Den Haag. Diezelfde dag wordt in het centrum van Nijmegen een actie gehouden, op initiatief van Danny Cornelissen. 

Net als in Frankrijk bestaat de groep actievoerders met name uit mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Volgens Cornelissen wordt het hoog tijd dat de politiek gaat luisteren naar de 'gewone Nederlander'. ,,Dit gaat niet over links of rechts, dit gaat iedereen aan. Er moet echt wat gebeuren in dit land want het wordt financieel alleen maar minder", zegt hij.

Actiepunten

De actiepunten van de Nijmeegse 'gele hesjes’ zijn hetzelfde als landelijk en vormen een brede mix van kritiek op het huidige overheidsbeleid. Zo willen ze verandering van de zorgverzekering, verlaging van accijnzen en btw, voldoende sociale woningbouw en terugkeer van het referendum. Verder stellen de ‘gele hesjes’ dat studeren voor elk kind mogelijk moet worden. Daarnaast wijzen ze met de leus ‘No Marrakesh’ een nieuwe migrantendeal af en stellen ze ‘Blijf van onze cultuur af'. Ook moet er een boerkaverbod komen.

Cornelissen, die ook banden heeft met Nijmegen Rechtsaf en betrokken was bij het pro-zwartepietenprotest in Nijmegen, benadrukt dat de 'gele hesjes’ niets te maken hebben met extreem-rechts. ,,Ik ben sowieso tegen geweld, agressie keer ik de rug toe", zegt hij. ,,Dit gaat over gelijke rechten voor iedereen. Links en rechts moeten hier in samenkomen.”

Twee demonstraties tegelijk

Wegens een digitale storing heeft hij de demonstratie van 1 december nog niet kunnen aanmelden bij de gemeente Nijmegen. Wel heeft hij inmiddels een evenement op Facebook aangemaakt. Een tiental mensen heeft zich aangemeld voor deze actie, die om 13.00 uur bij monument De Schommel bij het gemeentehuis begint en vanaf daar naar Plein 1944 gaat.

Daar start om 13.00 uur ook een tweede 'gele-hesjes-demonstratie', georganiseerd door Tamara Recourt. Zij maakt zich vooral kwaad over jeugdzorg (haar twee kinderen zijn uit huis geplaatst) en protesteerde al zes keer bij deze instelling. ,,Maar het gaat mij ook over de sluiting van ziekenhuizen, de ouderen die niet meer goed verzorgd worden, de mensen die geen geld hebben om boodschappen te doen en alles wat er nog meer niet deugt en waarover leugens worden verteld”, zegt ze. ,,Ik wil gehoord worden, daar heb ik recht op.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.