Druk verkeer op de Prins Mauritssingel.
Volledig scherm
Druk verkeer op de Prins Mauritssingel. © Gerard Verschooten

Geluidoverlast Prins Mauritssingel in Lent moet omlaag, wethouder gaat met wijkraad praten

NIJMEGEN - Hoe kunnen we de geluidsoverlast van de Prins Mauritssingel verminderen en ervoor zorgen dat het verkeer zich beter aan de maximumsnelheid houdt? Daarover gaat de gemeente Nijmegen in gesprek met Wijkraad van Lent. Vrijwel de complete gemeenteraad drong er woensdagavond tijdens de Politieke Avond op aan om de klachten van de bewoners serieus te nemen.

Wethouder Harriët Tiemens zegde toe om in gesprek te gaan met Lent en erkende dat de geluidsbelasting inderdaad te hoog is.

Zij constateerde dat de toon van de communicatie tussen Wijkraad en gemeente steeds ‘juridischer’ en ‘technischer’ is geworden en wil daarom de bewoners wat constructiever tegemoet te treden. Over een halfjaar verwacht zij de resultaten van die gesprekken te presenteren.

Meer groen en verkeer bufferen

De bewoners zelf hebben al wat suggesties gedaan: meer groen, het verkeer bufferen bij de verkeerslichten van de ovatonde en diffractoren plaatsen zoals op de Neerbosscheweg. Dat zijn geribbelde betonnen platen die het geluid naar boven verplaatsten worden de geluidsbelasting met 5 decibel vermindert.

De wethouder beloofde al die opties serieus te bekijken maar zei er tegelijk bij dat de gemeenteraad er dan wel extra geld voor vrij moeten maken. Nu staat er niets begroot. Difractoren zouden al 1,6 miljoen euro kosten.

De politie wil niet flitsen

De gemeenteraad wil verder politie en Openbaar Ministerie (OM) vragen om toch op snelheid te gaan controleren in Lent. Eerder wezen het OM en politie dat van de hand.

De wethouder kreeg te horen dat er weliswaar te hard wordt gereden, maar dat er weinig ongevallen en er ook niet vaak door rood wordt gereden. Daarom ziet het OM een flitspaal niet zitten. De gemeenteraad gaat nu vragen of trajectcontrole wel mogelijk is. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.