De gemeenteraad van Nijmegen op archiefbeeld.
Volledig scherm
De gemeenteraad van Nijmegen op archiefbeeld. © Gerard Verschooten

Gemeenteraad Nijmegen gaat door ondanks corona, maar agenda is bijna leeg

NIJMEGEN - Geen debat over biomassa. Geen discussie over energietransitie van de stad. En mogelijk verder uitstel van een beslissing over de Graafseweg. Het coronavirus zet de Nijmeegse politiek in de wachtstand. 

De gemeenteraad neemt voorlopig alleen besluiten over ‘onderwerpen die geen uitstel kunnen hebben', zo werd woensdagmiddag duidelijk. De agenda voor de raadsvergadering van 1 april is akelig leeg. Enige echte bespreekpunt: de financiële maatregelen bij de toezichthoudende Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN).

Breekpunt Graafseweg

Aanvankelijk zou woensdag worden besloten over het al dan niet versmallen van de Graafseweg. Een plan met grote impact voor de stad. Én een breekpunt in politiek Nijmegen. De Graafseweg verdween eerder al van de agenda voor 1 april. Het is nu echter zeer de vraag of het onderwerp tijdens de volgende raadsvergadering (13 mei) wél ter tafel komt. 

Dat heeft alles te maken met het feit dat de voorbereidende politieke avonden van april wegens het coronavirus niet live maar digitaal zullen plaatsvinden. Om die reden worden de agenda's van die avonden zo schoon mogelijk gehouden. ,,We bespreken alleen dat wat écht niet kan wachten”, zegt CDA’er Mark Buck als voorzitter van een commissie (het presidium) die de raadsagenda bepaalt. 

Biomassa uitgesteld

Die insteek gaat mogelijk ten koste van de discussie over de Graafseweg en de Mauritssingel (Lent). Een besluit daarover valt eind deze week. Zeker is al dat het debat over biomassa en de energietransitie wordt uitgesteld tot ná de raadsvergadering van mei. Buck: ,,Dat is zo'n groot onderwerp dat we het niet digitaal maar lijfelijk willen kunnen bespreken.”

De raadsvergadering van 1 april zal ‘gewoon’ in het stadhuis plaatsvinden. Wegens de coronamaatregelen is publiek niet welkom. Raadsleden zullen verder uit elkaar zitten dan anders. 

Geen coalitiemeerderheid

Een deel van de 39 politici (zo'n acht) is uit gezondheidsvoorzorg niet aanwezig. Daardoor verandert de verhouding coalitie-oppositie. Om toch te stemmen volgens de normale krachtsverhoudingen, zullen sommige wél aanwezige raadsleden daarom juist niet stemmen. Volgens het uit de Tweede Kamer-bekende systeem van pairing.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.