Gemma van Baasbank is ritueelbegeleider: ‘Ik doe wat de pastoor doet in de kerk, maar zonder religie’

interviewNIJMEGEN - Het duurde even voordat de Nijmeegse Gemma van Baasbank haar bestemming had gevonden: ritueelbegeleider. Voor een uitvaart praat ze uren met de familie. Om een afscheid te maken dat 'past bij de overledene en bij jullie'.

Volledig scherm
Gemma van Baasbank © Paul Rapp

Na het zien van een documentaire over weeshuizen in China, wilde Gemma van Baasbank alle kinderen op de wereld redden. Maar dat zou niet lukken met een opleiding pedagogiek. Ontwikkelingsstudies in Nijmegen werd het dus.

Maar na een stage in de Filipijnen, het land van haar moeder, en een baan in Bangladesh, brak ze die missie af. Sinds 2012 is ze ritueelbegeleider. De Nijmeegse leidde vorig jaar september de herdenking van het spoordrama in Oss en is zojuist genomineerd voor een vakprijs.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’
    PREMIUM
    VIDEO

    Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’

    NIJMEGEN - 3 euro. Dat is de opbrengst van urenlang bedelen op een slechte dag. Als het regent en iedereen zich diep weggedoken in capuchons naar een volgende bestemming haast. De blik op de straatstenen. Niemand die de uitgestoken hand van Frans ziet die een euro wil. Of een sigaret. Of een boterham. Op nog slechtere dagen bedelt hij maar 3 euro bij elkaar én wordt hij uitgescholden, overgoten met cola of bespuugd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.