Volledig scherm
De 'pleister' ofwel pad voor speciale wondgenezing. © Plasmacure

Genezende pleister voor diabeteswonden die niet willen helen

NIJMEGEN - Wonden die door bijvoorbeeld suikerziekte niet meer vanzelf helen, kunnen met een nieuwe behandeling toch worden genezen. Dat belooft 'pleister'-fabrikant Plasmacure.

Dit innovatieve zorgbedrijf uit Eindhoven gaat het nieuwe middel eerst testen op onder anderen tientallen patiënten van het Nijmeegse ziekenhuis Radboudumc. Een consortium met daarin Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland stelt miljoenen ter beschikking voor extra onderzoek. Plasmacure opent hiervoor een vestiging in Nijmegen. Eind volgend jaar moet de nieuwe geneeswijze beschikbaar zijn voor wondzorgcentra en ziekenhuizen.  

Quote

Binnen twee weken treedt al genezing op, binnen een maand sluiten veel wonden zich volledig

Bas Zeper, directeur Plasmacure

Zo'n 200.000 patiënten in Nederland, vaak diabetici, maar ook doorligpatiënten en patiënten met open benen, kampen met wonden die langer dan twaalf weken open blijven. Zij lopen hoger risico op infecties en amputatie van bijvoorbeeld voet of onderbeen. Het behandelen van moeilijk helende wonden kost Nederland 2 miljard per jaar.

,,Binnen twee weken treedt al genezing op, binnen een maand sluiten veel wonden zich volledig'', licht Plasmacure-directeur en uitvinder Bas Zeper de nieuwe therapie toe. De 'pleister', eigenlijk is het een kunstoffen pad, wordt eerst over de wond geplakt. ,,Met een hieraan verbonden kastje kun je een stroomstootje afgeven, waardoor onder de afdeklaag een gasmengsel van koud plasma (zuurstof, stikstof en  ozon, red.) ontstaat. Dat reageert met de wond."  

Bacteriën

Volledig scherm
Bas Zeper © Plasmacure

Bacteriën die de wondgenezing verhinderen, worden zo gedood. ,,Het gas stimuleert bovendien de aangroei van gezonde cellen en de doorbloeding, waardoor de wond helemaal geneest." 

Een behandeling hoeft dagelijks niet langer dan pakweg een minuut te duren. Zeper: ,,De kracht zit 'm niet in de lengte per keer, maar in de herhaling."

Eerste testen met patiënten in Amsterdam hebben uitgewezen dat de therapie bij meer dan de helft goede resultaten oplevert. Er zijn geen rare bijwerkingen geconstateerd. ,,Het bleek helemaal veilig. De patiënt voelde hooguit wat tintelen door de stroomtoevoer, pijnlijk was dit niet." 

Bij het vervolgonderzoek in Nijmegen houden onderzoekers nauwkeurig bij hoe snel de genezing bij verschillende soorten wonden op gang komt en wondsluiting optreedt. Kosten van de behandeling zijn een vijfde van de huidige, noodgedwongen frequente standaardbehandelingen van chronische wonden: 2.000 tegen 10.000 euro per jaar. De methode is simpel toepasbaar, ook door zelfredzame patiënten thuis.

Volledig scherm
De 'pleister' met het apparaat voor de stroomstoot. © Plasmacure
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.