Volledig scherm
PREMIUM
Gert de Graaf in zijn café In De Blaauwe Hand. © Paul Rapp

Gert de Graaf viert jubileum in het oudste café van Nijmegen: ‘Alles verandert voortdurend’

vrijdaginterviewNIJMEGEN - Gert de Graaf kwam naar Nijmegen om leraar te worden, studeerde aardrijkskunde en geschiedenis, maar belandde door de crisis in 1984 in de horeca. Inmiddels staat hij al 40 jaar achter de bar, waarvan 25 jaar in zijn eigen café In de Blaauwe Hand. In dit oudste café van Nijmegen staat de tijd nooit stil. ,,Alles verandert voortdurend.”

Volledig scherm
Gert de Graaf. © Paul Rapp

Wat wilde u vroeger worden?
,,Leraar, net als mijn grootvader. Daarom kwam ik naar Nijmegen, om aardrijkskunde en geschiedenis te studeren. Maar na mijn afstuderen in 1984 was het crisis, met één miljoen werklozen. Er was geen werk in het onderwijs te vinden. In die tijd zijn veel werkloze leraren in de Nijmeegse horeca terechtgekomen. Ik ook.”

Achter de bar in plaats van voor de klas, dat is wel iets anders. 
,,Tijdens mijn studie had ik al diverse bijbaantjes in de horeca. Dinsdagavond werkte ik bij 't Haantje, dat was de studenten-zuip-avond. Daarnaast werkte ik ook nog twee, drie avonden per week bij de HBO-Soos . 't Haantje en de HBO-Soos, dat waren mijn leerscholen.”

Wat heeft u daar geleerd?
,,Met mensen omgaan, hoe je ze moet aanspreken, ook als ze dronken zijn. Gasten zijn niet altijd even makkelijk; dan moet je niet te moeilijk doen. Maar als ze echt vervelend zijn, moet je er meteen bovenop zitten. Als je dat binnen vijf minuten doet, is het eigenlijk nooit een probleem. Als je langer wacht, neemt de weerstand toe. Dan nemen ze mentaal bezit van je territorium. De familie Puijn, eigenaar van 't Haantje, deed dat heel goed. Als je toestaat dat de klandizie de tent overneemt, ben je gezien. Mijn kennis van didactiek en pedagogiek heb ik daarbij goed kunnen toepassen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.